Požár, sucho, kůrovec. Pohromami stíhané Budči pomáhají sousední obce

  • 0
Vyhořelý kulturní dům, zmizelý čtrnáctihektarový rybník a kůrovcová kalamita. To vše udeřilo na obyvatele vísky Budeč. Lidem z okolních obcí to není lhostejné a snaží se sousedům pomoci. Přes 205 tisíc korun se povedlo získat díky benefičnímu festivalu, za nímž stojí hlavně sousedská solidarita.

Budeč, ves se zhruba dvěma sty obyvateli mezi Jemnicí a Dačicemi na pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje, stíhá v poslední době jedna rána za druhou.

Tou zatím poslední byl požár, který v květnu zasáhl tamní kulturní dům. Proč objekt, jenž byl pro obyvatele místem setkávání i konání mnohých kulturních akcí, lehl popelem, zatím jasné není. Jisté však je, že jeho obnova nebude lacinou záležitostí.

Pomocnou ruku se proto Budečským rozhodli podat jejich sousedé z okolí.

„Kladli jsme si otázku, jak bychom se mohli zapojit a pomoci. Zvažovali jsme, že by šel na obnovu kulturního domu výtěžek z nejrůznějších akcí, které běžně děláme, pak ale přišla myšlenka uspořádat samostatný festival,“ popsal za organizátory Pavel Štěpán ze sboru dobrovolných hasičů sousední obce Knínice na Jihlavsku.

Festival byl pomocí i možností odreagování pro místní

Akce se uskutečnila v červenci, a byť se konala přímo v Budči, obyvatelé obce s její organizací neměli žádné starosti.

„Brali jsme to nejen jako formu pomoci, ale i jako možnost odreagování se pro místní, na něž toho bylo v poslední době opravdu hodně,“ přiblížil Pavel Štěpán.

Jednotliví sousedé, hasiči i občané z Knínic, Lomů, Radkovic a Horní Slatiny, se podělili o úkoly spojené s organizací - zajištění jídla, pití, skákacího hradu i kulturního programu.

Na akci nazvané stylově Sousedé si pomáhají - FEST!, dorazilo skoro osm set lidí. Ti podpořili budoucnost budečského kulturního domu nejen příspěvkem do pokladniček.

Kulturní program zajistilo sedm kapel. Celkem 99 tisíc korun se povedlo vybrat do pokladniček, zbývajících 106 tisíc činil zisk z akce. Celá částka putovala na transparentní účet sbírky, který postižená obec založila.

„Všem bych chtěl velmi poděkovat. Moc si pomoci vážím. Je to i úžasné svědectví o lidských vztazích,“ vyznal se budečský starosta Pavel Polák.

Z vyhořelé kulturní památky zůstaly jen obvodové stěny

Kulturní dům začal hořet jedenáctého května, u požáru zasahovali hasiči z Vysočiny i Jihočeského kraje více než čtrnáct hodin. Škoda byla vyčíslena na deset milionů korun, dle starosty však bude nakonec mnohem vyšší.

„Stavba totiž byla a je kulturní památkou, a v podstatě z ní zůstaly jen obvodové stěny. Nyní čekáme na oficiální stanovisko ohledně příčiny požáru a na vyjádření odborníků, kteří stanoví další postup při obnově. Nemáme ani jistou částku z pojistky,“ přiblížil Polák.

Vesnička Budeč leží přesně na hranicích Vysočiny a Jihočeského kraje. Po všech katastrofách, které ji potkaly, jí pomáhají sousední obce z obou krajů.

Vesnička Budeč leží přesně na hranicích Vysočiny a Jihočeského kraje. Po všech katastrofách, které ji potkaly, jí pomáhají sousední obce z obou krajů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Momentálně se ukončují sanační práce. „Pohled na holé zdi a náš kulturní dům bez střechy není moc povzbudivý. Věřím ale, že s pomocí pojistky, dotace a sbírky se podaří získat potřebné finance a obnova bude moci začít,“ dodal budečský starosta.

A oceňuje přístup pojišťovny i úřadů z Českých Budějovic a Dačic. Sbírka na opravu kulturního domu stále běží. Číslo účtu je 35-603136329/0800.

Rybník už je jen v mapách, podobné je to s lesy v okolí

Dalším problémem, jenž obec trápí, je zmizelý kdysi rozlehlý rybník. Už čtvrtým rokem existuje jen v mapách, voda chybí ve studnách některých obyvatel a sucho se podepisuje rovněž na okolní přírodě.

Na odbahnění se ale zatím Moravskému rybářskému svazu, jemuž plocha patří, peníze sehnat nedaří. Letošní zima moc vesnici nepomohla. Napadlo tam jen minimální množství sněhu.

A aby toho nebylo málo, sužuje lesy v okolí Budče kůrovec. Ze sedmdesátihektarového lesa tam zmizely odhadem dvě třetiny. Zbyly z něj jen listnaté stromy a část borovic.

Zmizelý rybník a kůrovcem zdecimované lesy v Budči: