Desítky svíček a květin zdobí Chodník slávy ve Velké Bíteši. Karel Gott tam...

Desítky svíček a květin zdobí Chodník slávy ve Velké Bíteši. Karel Gott tam svoji hvězdu pokřtil v roce 2005, nyní sem míří zpěvákovi příznivci uctít jeho památku. Na omoklé hvězdě je slogan: „Za třicet slavíků nadívaných zlatem“. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Až Gott dal chodníku slávy na Vysočině správný punc, teď tam hoří svíčky

  • 0
Karel Gott má své velké pietní místo i na Vysočině. Změnil se v něj hvězdný chodník před vyhlášenou restaurací U Raušů ve Velké Bíteši. Svou hvězdu slávy tam má zesnulý zpěvák od roku 2005. Teprve on dal bítešské atrakci ten správný punc.

„Za třicet slavíků nadívaných zlatem.“ Tento slogan se skví na mosazné hvězdě usazené do ušlechtilého kamene v Chodníku slávy před restaurací U Raušů ve Velké Bíteši. Karel Gott ji osobně pokřtil v roce 2005. Od té doby získal slavíků ještě dalších dvanáct.

Chodník slávy, ve kterém je umístěných už 26 hvězd, je jedním z pietních míst, kam od minulé středy míří Gottovi příznivci. Poté, co zpěvákova manželka Ivana oznámila jeho úmrtí, se místo začalo plnit desítkami svíček a květin, nechybí ani srdíčko.

„Hodně svíček už je vyhořelých, některé kvůli deštivému počasí uhasly, ale každý den přibývají nové. Občas je odděláme trošku bokem, aby byla hvězda vůbec vidět,“ říká majitel restaurace a zakladatel „hollywoodského“ chodníku Jiří Rauš. Na místo přidal také zpěvákovu fotografii.

Mistr zazpíval. A založil tradici koncertu hvězdných hudebníků

Každá hvězda má speciální heslo, které textař, publicista a diskžokej Miloš Skalka vymyslel na míru osobnostem tak, aby spojovalo gastronomii a to, čím se kdo proslavil.

Gottova hvězda byla v chodníku šestá v pořadí. „Musím říct, že Karel Gott tomu našemu chodníku dal ten správný punc, předtím to možná někteří brali jako recesi či srandu,“ zdůrazňuje Jiří Rauš.

„Mistr si hvězdu osobně pokřtil a dokonce na náměstí zazpíval, i když původně nechtěl, protože jsme neměli k dispozici profesionální aparaturu,“ vybavuje si.

Miloš Skalka, který tuto akci moderoval, ho však přesvědčil.

„Karle, přišla tisícovka lidí, to chce aspoň jednu písničku, říkal. Tak zazpíval Pretty Woman,“ vzpomíná restauratér na to, jak Karel Gott nakonec vytáhl ze svého repertoáru nejslavnější píseň ze stejnojmenného filmu.

A stal se z toho i takový precedens. „Když se pak třeba Eláni před křtem hvězdy ptali, co to obnáší a jestli mají zpívat, říkal jsem: Karel Gott zazpíval. Takže byl koncertík na světě,“ směje se Rauš. „Naposledy nám tady unplugged zahráli Chinaski,“ připomíná zatím poslední hvězdu pokřtěnou při letošních hodech.

Svoji „značku“ mají ve Velké Bíteši také Helena Vondráčková, Lucie Bílá nebo Waldemar Matuška. Nechybí ani hokejová legenda Ivan Hlinka či zlatí olympionici Kateřina Neumannová, Martina Sáblíková a Lukáš Krpálek.

U Raušů se Karel Gott pravidelně stavoval, naposledy v červnu

Karel Gott se ve Velké Bíteši pravidelně stavoval. „Naposledy to bylo letos na začátku června, když se vracel ze zlínského filmového festivalu,“ líčí restauratér. Na památku opatruje společnou fotku, zápis v kronice a také podpis.

Zlatého slavíka Jiří Rauš uznával, proto nechyběl na březnovém, beznadějně vyprodaném koncertě v brněnské DRFG Areně. Jak se pak ukázalo, bylo to Mistrovo poslední veřejné vystoupení.

U Raušů také hoří svíčka u Gottovy velké fotografie. „Mám tu pověšených zhruba deset reprodukcí Gottových obrazů, které osobně podepisoval. Jeden jsem dostal při křtu hvězdy, další k padesátinám,“ líčí Rauš.

Nezapomíná zdůraznit, jak Karel Gott bítešské atrakci pomohl. „Poprvé ve chvíli, když přijal nominaci. A nyní se stal chodník znovu symbolem. Zastavuje se tady spousta lidí a fotí se u hvězdy, zvýšený zájem je znát,“ potvrzuje Jiří Rauš.