ilustrační snímek

ilustrační snímek

Aby vyhověla zákonu, utratila Přibyslav 50 milionů za novou kanalizaci

  • 7
Přibyslav dokončila jednu z největších investic od roku 1990. Podařilo se ji vybudovat kanalizaci v místních částech Keřkov a Dobrá. Práce přišly na více než padesát milionů korun. Vybudovat kanalizaci bylo nutné ke splnění nových zákonů. Ani tak ale nemá město hotovo.

Obec, která má více než dva tisíce obyvatel, musí mít splaškovou kanalizaci, jinak se vystavuje milionové pokutě. Takové nařízení platí už od roku 2011 v celé České republice.

V mnoha městech a obcích se ale daří takové nařízení plnit až se zpožděním, a Přibyslav je jednou z nich. Zřídit kanalizaci v místních částech Dobrá a Keřkov se podařilo až nyní.

„Po škole to byla největší investice za posledních třicet let,“ hodnotí padesátimilionovou akci starosta Martin Kamarád (ODS).

Budování kanalizace po roce a dvou měsících dospělo ke kolaudaci. Původně mělo být dokončena už loni na podzim, čekání na přidělení dotací ve výši 22 milionů korun ale zahájení prací o měsíc zpozdilo.

„Po kolaudaci vyzveme obyvatele, aby se připojovali,“ vzkázal starosta. V každé z nově připojených místních částí žijí přibližně dvě stovky obyvatel. Všichni by se na nový řad měli připojit.

Zákon vymýšlel někdo, kdo neví nic o venkově, říká starosta

Město jim připojení na kanalizaci bude muset v některých případech doslova vnutit. „Podle novely zákona o vodách totiž není už ani domácí čistírna legální způsob úpravy odpadních vod, protože vodu z ní lze vypouštět zase jen do kanalizace,“ vysvětlil už dříve starosta.

„Ten, kdo zákon vymýšlel a schvaloval, žije celý život v Praze či jiném větším městě. Neví, jak to na venkově chodí. Budovat kanalizaci pro každou vesnici se stovkou obyvatel je hodně velký problém,“ postěžoval si Kamarád. 

V obou osadách ovšem práce ještě probíhají. Dokončuje se kanalizace dešťová, která musí být od splaškové oddělena. „Nešlo to dělat najednou, místy vede jinou trasou,“ vysvětlil Kamarád.

Zákonné povinnosti ale Přibyslav ještě zcela splněné mít nebude. Z jedenácti místních částí jich bude na splaškovou kanalizaci napojeno sedm, chybět budou ještě čtyři. Vesměs se jedná o malé osady, v nichž žije okolo stovky obyvatel.

„V případě Hřiště už se připravuje projekt. Dalkší budeme řešit později,“ pravil Martin Kamarád.