V Jihlavě budou zastupitelé schvalovat rozpočet na rok 2017.

V Jihlavě budou zastupitelé schvalovat rozpočet na rok 2017. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Provoz Jihlavy podraží, investice jsou s otazníkem

  • 0
Jihlava bude příští rok hospodařit s rozpočtem těsně převyšujícím částku 900 milionů korun. S tím alespoň počítá návrh, který budou schvalovat tamní zastupitelé. Chybí investice do letiště, zimního stadionu a tříd pro nadané děti.

Protiradonová opatření v mateřských a základních školách, úprava zastávek MHD na bezbariérové nebo rekonstrukce části kanalizace a vodovodu v Telečské a Wolkerově ulici. To jsou příklady ze zatím osmi investičních akcí, které na příští rok plánuje krajské město Jihlava.

V návrhu rozpočtu na rok 2017, o němž budou v pondělí rozhodovat městští zastupitelé, se na ně dohromady počítá s relativně nízkou částkou 37 milionů korun.

Přitom celková výdajová část dokumentu je vyčíslena na zhruba 901 milionů korun.

První čtyři měsíce jsou ztracené

„Investiční výdaje běžně plánujeme až po té, co známe výsledek hospodaření města. Ten bývá schválen v dubnu. Ale protože máme hrubou představu, jak rok 2016 dopadne, tak si říkáme dopředu, že tam můžeme pustit těch 37 milionů,“ vysvětluje postup náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD).

Navrhovaný rozpočet Jihlavy

Celkové příjmy: 906,8 mil. Kč

Celkové výdaje: 901,5 mil. Kč

Investiční výdaje: 37 mil. Kč

Největší investiční akce:

Kanalizace a vodovod v ulicích Wolkerova a Telečská 21,5 mil. Kč

DS Stříbrné Terasy 4 mil. Kč

Protiradonová opatření 4 mil. Kč

Výměna svítidel veřejného osvětlení 2,5 mil. Kč

V praxi to znamená, že o tom, kolik Jihlava skutečně uvolní peněz na investice, bude jasno až na jaře. Současná relativně velmi nízká částka se tak může ještě o několik desítek milionů zvýšit.

„Není to ideální postup, jak plánovat investice, ve firmě byste to takhle nikdy neudělal. Ale z administrativních důvodů to v samosprávě bohužel nejde udělat jinak,“ je smířený se situací opoziční zastupitel David Beke (ODS).

Investiční „nejistota“ výrazně brzdí plánování prací. První čtyři měsíce v roce, které by se daly využít k výběrovým řízením a další administraci, jsou pro magistrát tradičně ztracené.

Ani letiště, ani zimní stadion

„A když se vám někdo dvakrát odvolá, tak začnete se stavbou, která by byla jinak hotová už v létě, až v září,“ krčí rameny Výborný.

Do současného návrhu rozpočtu se tak podle jeho slov dostaly pouze ty akce, o nichž se pevně ví, že se budou dělat. Jedná se zejména o již zmíněnou rekonstrukci kanalizace a vodovodu.

Na co naopak v příštím roce určitě nedojde, je například investice do letiště nebo dlouho diskutovaná a projednávaná rekonstrukce Horáckého zimního stadionu.

„Zimní stadion nyní opravdu neřešíme. Když to dobře půjde, tak se s pracemi začne v roce 2018, kdy také přijdou první faktury. Takže na rok 2017 na něj nebudeme potřebovat nějaké velké peníze,“ přemítá Výborný.

Celkově je rozpočet vyšší než v právě končícím roce. Zatímco letos město hospodařilo s 870 miliony, příští rok je to 901 milionů korun. Stejně tak se zvýší i běžné výdaje - z letošních 822 milionů na 863 milionů. Nárůst činí zhruba pět procent.

„Tato kapitola by mohla být nižší. V prvním čtení se dokonce počítalo s nárůstem o 13 procent. Ale i těch konečných pět procent, na něž se to snížilo, mi přijde jako velký nárůst,“ ošívá se Beke.

Ten by také rád viděl větší investice do vzdělávání. Magistrátní odbor školství, který se ovšem stará také o kulturu a tělovýchovu, by měl příští rok hospodařit s částkou 171 milionů korun. Oproti loňsku i zde jde o pětiprocentní nárůst.

„S panem Bekem souhlasím. Ráda bych do budoucna vytvořila speciální třídu pro inteligenčně nadané děti. Máme na školách inkluzi, máme sportovní třídy, ale matematické nebo jazykové třídy, které fungovaly dřív, nám tady chybí,“ uvedla Jana Mayerová (ANO), náměstkyně primátora pro oblast školství.