Jánský kostelík v Jihlavě je jednou z nejstarších sakrálních památek na...

Jánský kostelík v Jihlavě je jednou z nejstarších sakrálních památek na Vysočině. | foto: Magistrát města Jihlavy

Vrch s Jánským kostelíkem v Jihlavě bude osvětlený. Kvůli vandalům

  • 0
Cesty okolo jedné z nejstarších dochovaných kamenných staveb na Vysočině, kostelíku svatého Jana Křtitele v Jihlavě, budou osvětlené. Lampy si objednali premonstráti, údajně kvůli vandalům. Specializovaná firma je vybuduje v příštích týdnech.

"Minulý týden jsme převzali staveniště. Začneme tam pracovat," potvrdil jednatel Západomoravské elektromontážní společnosti Karel Janík. Nejzazší termín dokončení je k 31. červenci. Podle Janíka bude ale hotovo mnohem dříve.

Jánský kostelík

Kostel svatého Jana Křtitele byl postaven v polovině 13. století na místě někdejší románské zástavby, snad budovy zeměpanské správy. Pozdněgotické kněžiště, včetně žebrové klenby je datováno kolem roku 1500. Z roku 1559 pochází přístavba sakristie. Hudební kruchta byla zřízena koncem 17. století a z ní vstup na venkovní kazatelnu. Generální opravy kostela proběhly v letech 1905 a 1984.

Kostel se zmiňuje poprvé v roce 1233 v souvislosti s výčtem třinácti poplatných vsí slovanského jména. Býval kostelem farním, než se farním kostelem stal kostel svatého Jakuba Staršího (1257) v nově založeném kolonizačním městě Jihlavě na protější straně řeky.

Zdroj: Wikipedie.org

"Mělo by jít zhruba o sedm stožárů veřejného osvětlení a tři světla budou umístěna na stávající sloupy nízkého napětí," řekl Karel Janík.

Významná jihlavská památka bude osvětlená ze všech stran.

"Ten požadavek na vybudování osvětlení vzešel od premonstrátů. Že vandalové na Jánském kopečku dělají škody," vysvětlil vedoucí investičního oddělení na jihlavské radnici Miroslav Kašík.

"Cestičky okolo kostela nasvětlíme, budou tam stát klasické sadové stožárky veřejného osvětlení. Jde i o to, aby lampy nesvítily do korun stromů. Vzrostlá zeleň má ráda, když si v noci 'odpočine'. Světlo půjde směrem k zemi - na cesty," doplnil k zakázce Kašík. Město třebíčské firmě zaplatí necelých 320 tisíc korun bez DPH.

Kostel svatého Jana Křtitele v Jihlavě byl postaven krátce před rokem 1200, což dokládá nález románských základů presbytáře. Byl centrem původní trhové vsi, která po založení města na protějším břehu řeky postupně ztratila svůj význam.