Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Jihlavské náměstí čekají od února dopravní změny. Hrozí podfuky

  • 1
Dopravu v centru Jihlavy čeká od února razantní změna. Radnici se nelíbí vysoký počet povolenek pro průjezd Masarykovým náměstím a chystá protiopatření. Projet by tak mělo podstatně méně automobilů než tomu bylo doposud. Výjimkou nebudou ani invalidé.

Doprava v centru Jihlavy dozná od února změn. Radnice tak reaguje na vysoký počet vydaných výjimek pro zásobovací vozy v ulicích i na Masarykové náměstí. Tím v autě neprojedou už ani invalidé. Mělo by tak ubýt dopravy i povolenek.

Známá "past“ na řidiče v centru Jihlavy přímo před radnicí na Masarykově náměstí dozná od února změn. Magistrát si od nich slibuje ještě nižší frekvenci vozů na náměstí, kde je jejich průjezd v obou směrech až na výjimky od páté ráno do půlnoci každý den zakázán.

Změny na náměstí

Průjezd bude omezen zákazem vjezdu všech vozidel s dodatkovou tabulkou Mimo zásobování v době 5–10 a 16–18 hodin, mimo bus, policie a vozidel slavnostních obřadů. V ulicích Čajkovského, Komenského, Křížové, Brněnské, Palackého i Husově budou vozy moci parkovat v pracovní dny od 7 do 17 hodin půl hodiny bez povolení radnice.

Pro průjezd náměstím dosud řidiči potřebovali povolení od radnice. Jenže magistrát dosud jen pro průjezd přes náměstí vydával stovky výjimek, pro celé centrum jich bylo asi sedm set. "Výjimky ztrácely svůj smysl, jejich nárůst byl neúnosný,“ zdůvodnil vedoucí odboru dopravy magistrátu Ján Tinka.

Privilegium ztratí i invalidé

Své privilegium pro průjezd náměstím ztratí i invalidé. "Kdo dostal výjimku třeba v Karviné jako invalida, má povolený průjezd náměstím v Jihlavě. Jestli jede z Tesca do Kauflandu, nemusí jet přes náměstí, k tomu slouží jiné komunikace. A pokud potřebuje na radnici, k tomu má vyhrazené parkoviště za zadní strany radnice,“ vysvětlil tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal.

Od února, kdy vyprší platnost povolenek magistrátu, bude od průjezdu náměstím na horním i dolním náměstí odrazovat značka zákaz vjezdu s novou dodatkovou tabulkou "Mimo zásobování“, platnou denně od páté do desáté ranní a od čtvrté do šesté odpoledne.

Nad průjezdem vozů budou tak jako doposud dohlížet hlídky strážníků. "Pokud strážníci uvidí, že z vozu obsluha vynáší či do něj donáší nějaký materiál, jde o zásobování,“ definoval zásobování ředitel městské policie Jan Frenc.

Lež strážníci neprokážou

Při průjezdu náměstím budou strážníci podle Frence ve stanovených hodinách tolerovat zásobování domů na levé straně náměstí (při pohledu z horní strany náměstí – pozn. red.). "Nebude umožněno zásobování obchůdků v Prioru, ty mají vlastní rampu,“ dodal šéf strážníků.

V praxi to ale může znamenat, že v uvedených časech může náměstím bez pokuty projet kdokoliv. V případě, že před sebou na druhém konci náměstí uvidí hlídkující strážníky, vyhne se pokutě zastavením vozu a navštívením nejbližší provozovny na náměstí vyjma Prioru. Pak může strážníkům tvrdit, že je "zásobováním“ dané provozovny. "Pokud někdo vozem zásobuje, má u sebe nějaký doklad, smlouvu s obchodem, či třeba fakturu,“ namítl Tinka.

Frenc ale potvrdil, že strážníci mohou kontrolovat jen řidičský, občanský a technický průkaz. "Nemůžeme řidičům kontrolovat faktury, v takovém případě, podobně jako u výmluvy na osobu blízkou, řidiči nedokážeme vůbec nic,“ přiznal Frenc. Jinak při průjezdu náměstím hrozí šoférům pokuta do dvou tisíc korun a ztráta bodu.