Environmentální centrum v jihlavské zoologické zahradě. Dokončují se tam i

Environmentální centrum v jihlavské zoologické zahradě. Dokončují se tam i učebny. Jedna bude ve tvaru jeskyně a druhá bude připomínat loď. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Jihlavská zoo láká na novinky, patří k nim i unikátní škola v jeskyni

  • 4
Návštěvníci jihlavské zoo narazí při prohlídce zahrady i na informace o ekologii. Ještě letos tam navíc otevřou i Environmentální centrum - jedná se o učebny, z nichž jedna nese tvar lodi a druhá připomíná jeskyni.

Ekokoutek v zoo prezentuje problematiku třídění a využívání odpadů. Téma návštěvníkům nabízejí speciální informační tabule s otočnými válci se vzorky recyklovaných materiálů. Z těch je také vyrobena většina prvků a mobiliáře.

Unikátní ekokoutek v Zoo Jihlava prezentuje problematiku třídění a využívání odpadů.

Dokončovací práce na učebnách v Environmentálním centru. Jedna bude ve tvaru jeskyně a druhá bude připomínat loď.

Vedle "nového" vchodu do zahrady také dokončují stavbu Environmentálního centra. Slavnostní otevření zoo plánuje na 11. listopad v 11:00. "Půjde o několikadenní akci, chceme centrum ukázat jak odborné, tak i laické veřejnosti," zmínila ředitelka jihlavské zoo Eliška Kubíková.

Kolaudace čeká Environmentální centrum v říjnu, nyní se dokončují interiéry nové budovy. "Terária a akvária jsou již téměř hotová, čeká je první napuštění," dodala ředitelka zoo.

Téměř hotov je i velký sál, kde zbývá doladit drobnosti, momentálně se dokončují učebny, jedna ve stylu jeskyně a druhá připomínající loď. "V tuto chvíli se zařizuje zázemí jako knihovna centra nebo kancelář," doplnila Kubíková.

Zoo pěti kontinentů

Ještě letos by se mělo poprvé kopnout do země při budování nového pavilonu pro žirafy. I ten bude stát nedaleko nového vchodu do zoo.

Dodavatel projektu Zoo pěti kontinentů (podívejte se na vizualizace ZDE), byl již vybrán. Megaprojekt, který do konce roku 2014 výrazně změní tvář jihlavské zoo, bude mít několik etap.

Výběrové řízení vyhrála s rozdílem několika desítek tisíc korun stavební společnost Subterra. Jediné kritérium při výběru dodavatele stavby byla cena.

"Nabídka firmy byla necelých 130 milionů s DPH, město by mohlo na projekt získat až sto milionů dotace," objasnil primátor Jaroslav Vymazal.

V tomto týdnu by měla být podepsána s dodavatelem projektu smlouva. Práce by měly začít na konci října.

Projekt však má už nyní zpoždění. "Termín se posouvá poměrně značně, objem prací je hodně velký a bude velmi těžké za tři roky stihnout celý rozsah. Každý další den zdržení je pro zoo problémem, pokud se nezačne stavět co nejdřív, doplatí na to zoologická zahrada," zmínila Kubíková s tím, že stavba měla začít již v půlce září.

Nyní se podle ní s předáním staveniště pro žirafinec - první pavilon projektu - počítá na přelomu října a listopadu. Celý projekt by měl být hotov do konce roku 2014.

Letošní novinkou v zoo je i praLez, lanový park za dětským koutkem. Zatím ale návštěvností nesplnil očekávání. "Obávali jsme se, že pořadatel nebude stíhat, opak je ale pravdou, zájem zatím není velký, návštěvníci a obyvatelé města si ještě asi nevšimli, že zde lanové centrum je," dodala Kubíková.