Letiště v Jihlavě-Henčově přestává na konci podzimu sloužit, protože tam chybí...

Letiště v Jihlavě-Henčově přestává na konci podzimu sloužit, protože tam chybí zpevněná přistávací dráha. | foto: Archiv, MAFRA

Rozpočet Jihlavy příští rok počítá s investicí 42 milionů do letiště

  • 6
Zhruba 650 milion korun má pro rok 2015 vyčleněno krajské město Vysočiny na investice. Mezi jednotlivými položkami jihlavské radnice je vyčleněno i 42 milionů na rozvoj letiště v Henčově.

Díky investici v desítkách milionů korun by na letišti v jihlavském Henčově měla vzniknout zpevněná a osvětlená přistávací dráha. To by umožnilo z letiště nedaleko jihlavské průmyslové zóny a dopravní tepny D1 start a přístání letadel za každého počasí.

Podle jihlavského primátora Rudolfa Chloupka (ČSSD) ale zatím není jisté, zda bude tato akce příští rok zahájena. „Musí se přepracovat projektová dokumentace kvůli odvodnění plochy, takže tahle akce zatím stojí,“ řekl primátor.

Peníze na ni však v rozpočtu radnice pro rok 2015 budou připraveny. Pokud rozpočet ve stávající podobě schválí v pondělí jihlavští zastupitelé. V návrhu rozpočtu je na modernizaci letiště vyčleněno 42 milionů.

Vůbec nejvíce peněz v příštím roce spolkne rekonstrukce a výstavba kanalizační sítě, na tyto investice město uvolní z rozpočtu přes 100 milionů korun. Za ně v Jihlavě vznikne mimo jiné 4,1 kilometru nových stok. Další desítky milionů dá město také do kanalizací v příměstských částech Zborná a Henčov.

Dalších asi 25 milionů město v roce 2015 nasměruje na dokončení velkého evropského projektu Zoo pěti kontinentů. V zoologické zahradě bude příští rok otevřen poslední a nejnákladnější tropický pavilon.

A více než 31 milionů příští rok padne i na dokončení revitalizace parku Malý Heulos. Město naopak v příštím roce přijde o deset milionů kvůli úplnému zákazu hazardu. Vyhláška začne platit od ledna.

,