Areál Modety sousedí se zoo v Jihlavě.

Areál Modety sousedí se zoo v Jihlavě. | foto: Jaroslav Paclík, MF DNES

Jihlavská zoo pošilhává po Modetě, radnice začne jednat o ceně

  • 2
Kongresový sál, restaurace, zookoutky, obchod se suvenýry i podzemní stání a kanceláře. To je vize budoucnosti textilní továrny, která sídlí v sousedství jihlavské zoo. Zastupitelé města už rozhodli, že s majiteli budou jednat o ceně za její odkup.

Tovární areál z předminulého století s vysokým komínem při pohledu od nových expozic jihlavské zoo působí jako pěst na oko. Vedle nově postavených stylových expozic, jako je třeba žirafinec či Shetlandský ostrov i nový vstup do zoo v těsném sousedství, se zkrátka objekt, kde se vyrábí plavky, příliš nehodí.

Zoo v areálu v budoucnu vidí vlastní kanceláře, ale i například restauraci, kongresový sál, ubytování, zookoutky i podzemní parkoviště pro návštěvníky. Tuto vizi poskytla v pondělí na jednání zastupitelů města ředitelka zoo Eliška Kubíková.

A ti rozhodli, že radnice začne s vlastníky továrního areálu jednat o ceně za odkup areálu. Tomu však v pondělí večer na radnici předcházela dlouhá diskuse.

Zahradě zisk z gastra utíká

Tu začal předkladatel návrhu, zastupitel za Krásnou Jihlavu a exředitel zahrady Vladislav Jiroušek. Podle něj bude město těžko schopné v budoucnu vyjednat lepší podmínky pro odkoupení budovy. "Zatím cenu neznáme, ale domnívám se, že by mohla být docela příjemná," řekl mimo jiné Jiroušek.

Podle něj je areál důležitý pro zoo především ze dvou důvodů - k přesunu nevyhovujícího zázemí zahrady a pak také ke zprovoznění chybějící restaurace. "Ve Francii, Holandsku, ve Španělsku je většina zoo soukromých. Prosperují, platí daně a nedostávají dotaci od žádného zřizovatele. Mají totiž zisk ze vstupného a z gastra. A ten nám utíká," argumentoval příklady ze zahraničí Jiroušek.

"Přijíždějí k nám autobusy, a nemáme kam poslat návštěvníky na oběd nebo na ubytování," potvrdila ředitelka zoo Eliška Kubíková.

Pozemky pro zoo

O pozemky společnosti Modeta Style je zájem už více let. Nejprve na nich chtěl nizozemský investor stavět restauraci a byty. To zastupitelé odmítli a rozhodli, že o koupi pozemků bude jednat samo město. Původní cena 56 milionů korun se po sérii jednání snižuje posudkem na 30 milionů. Tím ale snaha o získání většího celku pozemků od Modety končí. Do majetku města pak přešel za necelých 10 milionů pozemek pod silnicí kolem Modety. Zoo ho využívá jako stavební dvůr.

Podle Jirouška už zahrada nemá ani vyhovující kancelářské prostory. Administrativní budova navíc brání rozšíření průchodu mezi starou a novou částí zoo. "Úzkým prostorem musí projít ročně 400 tisíc lidí, jezdí tam vláček a už tam došlo k úrazu," dodal další argument Jiroušek.

Úžasný záměr, ale za soukromé

"Areál Modety vidím jako jeden z mála možných rozvojových, na kterých by se daly služby zoo zkvalitnit. Zoo je největší turistické lákadlo v Jihlavě a řadí se i mezi největší na Vysočině," připomněl v diskusi Martin Hyský (ČSSD).

"Pan Jiroušek s paní Kubíkovou nám představili úžasný podnikatelský záměr, který má jen jednu vadu, že je za peníze daňových poplatníků," nechal se slyšet opoziční zastupitel za TOP 09 Martin Fiala.

A dodal, že s jednáním o ceně za areál souhlasí. "Určitě ano, ale vadí mi psychologický nátlak. Pokud to Modeta někomu jinému prodá, tak ten si stejně bez souhlasu města ani neškrtne," snažil se rozptýlit obavy o případný prodej budovy soukromému vlastníkovi.

Město loni od Modety koupilo za 9,3 milionu část areálu, který zahrada užívá jako zázemí. Podle Jirouška by se cena za zbytek areálu vklíněného do zoo mohla pohybovat na 35 milionech korun.

"A na revitalizaci průmyslových objektů slyší Brusel. Nebojme se toho, že nám na to nikdo peníze nedá. Ale abychom na to peníze dostali, tak budovu musíme vlastnit," dodal.

Provozní náklady jsou na hraně

Náměstek primátora František Zelníček (ČSSD) připomněl, že už nyní město vlastní budovy, kterých se nemůže zbavit. "Pro mě je zoo už tak dost veliká a je třeba si představit, kolik bude stát její udržování," je názoru Zdeněk Faltus (ODS).

I podle primátora Jaroslava Vymazala (ODS) jsou provozní náklady zoo už teď pro město na hraně. Byl by raději, kdyby areál koupil soukromník, který by provozy, jako je restaurace, financoval.

Zastupitelstvo však nakonec rozhodlo, že radnice zahájí jednání s vlastníky o podmínkách odkupu. O nich se budou bavit na dalších setkáních zastupitelů.