Nákladní vlak v Jihlavě narazil do lokomotivy, škoda přesahuje sedm milionů

  • 127
Na nádraží v Jihlavě se ráno srazil nákladní vlak s lokomotivou kvůli nedodržení zákazu jízdy. Oba stroje vykolejily, nikdo se nezranil. Železniční provoz na trati Brno - Jihlava byl v úseku Jihlava - Luka nad Jihlavou zastavený, byla zavedena náhradní autobusová doprava.

„V dálkové dopravě byla zavedena náhradní autobusová přeprava v úseku Jihlava - Okříšky a zpět, v regionální dopravě v úseku Jihlava - Luka nad Jihlavou a zpět,“ uvedla dopoledne mluvčí Českých drah (ČD) Gabriela Novotná.

Prvotní informace hovořily o tom, že se vešerý provoz podaří obnovit provoz kolem poledne. Osobní a spěšné vlaky směr Luka nad Jihlavou začaly jezdit v 10.30, odpoledne ČD na webu uvedly, že omezení v dálkové dopravě potrvá podle odhadů do 18 hodin. Večer pak zprovoznění odložily do 21 hodin.

Podle mluvčího Správy železnic Marka Illiaše nebylo jisté, zda na místo bude muset přijet nehodový vlak ČD. „Na místě jsou hasiči Správy železnic, jejich velitel rozhodne,“ vysvětlil Illiaš. 

„Při menších vykolejeních stačí velké hydrozvedáky, kterými se podloží lokomotivy a nakolejí se zpět. Ale rozhodně to bude trvat několik hodin, než se podaří obě lokomotivy od sebe odtrhnout a nakolejit zpátky,“ doplnil.

Nehoda se podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala stala v 6 hodin ráno.

„Došlo k nedovolené jízdě nákladního vlaku kolem návěsti zakazující jízdu a následné srážce s odstavenou lokomotivou, tu nákladní vlak posunul o 94 metrů,“ řekl Drápal. Obě lokomotivy vykolejily.

Příčiny a okolnosti mimořádné události vyšetřuje Drážní inspekce. „S největší pravděpodobností bude muset být provedena komisionární prohlídka na soustavě nákladního vlaku a bude muset být podáno vysvětlení od zúčastěných zaměstnanců. Samozřejmě budeme pracovat i s možností nějaké technické závady,“ sdělil Drápal. 

Podle něj záleží na tom, jakým způsobem vlak brzdil. „To budeme vědět ze záznamového zařízení, které na lokomotivě je. Tam by měl být rychloměrný proužek, kde rychlost bývá zaznamenána,“ vysvětlil.

Škoda na odstavené lokomotivě je podle Drážní inspekce vyčíslena pět milionů korun, na lokomotivě nákladního vlaku se odhaduje na dva miliony. Na 300 tisíc vystoupala škoda na trati.

,