Mladá rodinka ježků ušatých. Tato mláďata se v jihlavské zoo narodila loni v září. Díky dárcům mohou nyní virtuálně cestovat po světě.

Mladá rodinka ježků ušatých. Tato mláďata se v jihlavské zoo narodila loni v září. Díky dárcům mohou nyní virtuálně cestovat po světě. | foto: Zoo Jihlava

Jihlavská zoo posílá ježka na virtuální dovolenou za příbuznými ve světě

  • 0
Na virtuální dovolenou po celém světě se vydává začátkem prosince ježek ušatý z jihlavské zoologické zahrady. Zoo tímto originálním projektem spouští vánoční kampaň na podporu chovu zvířat. Lidé, kteří by chtěli zahradu podpořit, mohou ježkovi zakoupit virtuální kilometry.

„Princip kampaně je jednoduchý. Koupí kilometrů v našem e-shopu ježkovi pomůžete cestovat po mapě. Za každou korunu ho posuneme o jeden kilometr. Možné je zakoupit minimálně padesát kilometrů,“ popsala Simona Kubičková, vedoucí marketingu zoologické zahrady.

Ježek si bude svou cestu zapisovat do cestovatelského deníku. Jeho aktuální polohu budou mít možnost příznivci sledovat na mapě na webu jihlavské zoo a na sociálních sítích.

„Jako poděkování za příspěvek bude ježek posílat své zážitky z dané destinace každému, kdo ho na jeho cestě podpoří. V případě, že se někdo do kampaně zapojí později, bude možné zakoupit samostatně i předešlé části deníku,“ přiblížila Kubičková s tím, že každý, kdo přispěje na cestu ježka, bude zařazen do slosování o zážitkový program pro dva lidi.

Ježka má do začátku vánočních svátků čekat přibližně 50 tisíc kilometrů s deseti zastávkami. „Protože jde o vánoční kampaň, kdy na Vánoce by měl být každý se svou rodinou, rozhodli jsme se, že se ježek ušatý vydá navštívit své příbuzné po celém světě,“ usmívá se vedoucí marketingu.

Výběr nebyl náhodný, ježek je symbol Jihlavy

Výběr ježka ušatého jako cestovatele podle ní nebyl náhodný. „Ježek je symbolem Jihlavy, a tak může naši zoo i město skvěle reprezentovat,“ podotkla Kubíčková.

Ježka ušatého chová jihlavská zoologická zahrada od roku 2006. Aktuálně má v expozicích devět jedinců. Lidé je mohou vidět v noční části afrického pavilonu.

Peníze, které zoo tímto způsobem získá, půjdou na chov zvířat. „Důvodem, proč jsme se k této akci rozhodli, bylo to, že se lidem líbil podobný cestovatelský projekt, který jsme měli v loňském roce. Zároveň jsme chtěli najít jiný způsob, kterým by lidé mohli na chov přispět, než adopce zvířat,“ poznamenala Kubičková.

Získané finance mají například krýt také zvýšené náklady na energie a vytápění terárií. Jihlavská zoo, která je příspěvkovou organizací města, má navíc stále 14 milionů korun zablokovaných u Sberbank CZ.