Šéf kulturní komise jihlavského magistrátu Vítězslav Schrek, zastupitel za...

Šéf kulturní komise jihlavského magistrátu Vítězslav Schrek, zastupitel za opoziční ODS, kvůli charitativní akci Hvězdný gulášfest rezignoval. „Principiálně nesouhlasím s tím, aby takové akci byla přiznána radou města finanční podpora. A to vše bez možnosti vyjádření stanoviska kulturní komise,“ uvedl. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Na jihlavské radnici je dusno kvůli gulášfestu. Šéf komise rezignoval

  • 4
Ta akce se jmenovala Hvězdný gulášfest. A guláš z ní je i dva týdny po jejím konání. Minimálně na jihlavském magistrátu, kde kvůli ní po sedmi letech složil svoji funkci předsedy kulturní komise Vítězslav Schrek, zastupitel za opoziční ODS. Nelíbí se mu, že od vedení města dostali pořadatelé dotaci 10 tisíc korun.

„Principiálně nesouhlasím s tím, aby takové akci byla přiznána radou města finanční podpora. A to vše bez možnosti vyjádření stanoviska kulturní komise,“ shrnul svou hlavní výhradu Schrek.

Hvězdný gulášfest byl avizovaný jako charitativní akce, pořádal jej nadační fond Šťastná hvězda. Během dne několik týmů vařilo na Masarykově náměstí v připravených stáncích guláš, který pak prodávaly. Výtěžek věnovaly nadačnímu fondu.

„Peníze jsou určené pro děti s dětskou mozkovou obrnou. Zaplatíme jim rehabilitační pobyt nebo operace,“ uvedla ředitelka Šťastné hvězdy Alena Skovajsová.

Součástí akce byl také doprovodný program s vystoupením řady zpěváků a kapel – například cimbálovky Rathhan, Davida Mattioliho, zpěvačky Genny Ciatti nebo skupiny Vigo.

Plakáty s Ringo Čechem

Až potud proti akci nikdo nic nenamítá. Spory však vyvolává to, že tři soutěžní týmy vytvořily politické strany, konkrétně zástupci lidovců, ANO a Strany práv občanů. Všichni se dostavili oblečení ve svých stranických tričkách. Stánek SPO navíc „vyzdobily“ předvolební plakáty s podobiznou celorepublikového lídra Františka Ringo Čecha. A to vše měsíc před sněmovními volbami.

„Rozhodnutí ‚sponzorovat‘ z veřejných prostředků města akci, která pod rouškou kultury – a dokonce charity – propaguje politické strany a hnutí v předvolební kampani, považuji v Jihlavě za zcela bezprecedentní. Připomínám, že všichni organizátoři kulturních akcí, kterým byla přidělena v grantovém systému finanční podpora, mají ve smlouvě o dotaci striktní podmínku, že nebudou na akci propagovat politické strany a hnutí,“ vymezuje se Schrek (ODS).

Dvě ze tří soutěžících uskupení, konkrétně ANO a KDU-ČSL, mají své zástupce i v jihlavské městské radě, jež desetitisícovou dotaci odsouhlasila. Za akci se však postavil i primátor města Rudolf Chloupek ze třetí koaliční strany, ČSSD. Gulášfestu dokonce udělil svou záštitu.

„Nemyslím si, že je špatně, když nějaká politická strana přispěje na charitu,“ tvrdí primátor.

Podle jeho názoru nedošlo ani ke Schrekem zmíněnému porušení vnitřních dotačních pravidel na kulturní akce.

„Já to nevnímám jako kulturní akci, i vzhledem k účinkujícím, kteří tam byli. Beru to jako akci charitativní, na které nejsou v městských dotacích žádné ‚chlívky‘,“ přiblížil svůj pohled na věc Rudolf Chloupek.

Fond přivítá kohokoliv

Politickou propagaci odmítá i ředitelka nadačního fondu Šťastná hvězda Alena Skovajsová, která je mimo jiné zástupkyní hnutí ANO v kulturní komisi.

„Byla to normální charitativní akce, kam se lidé přišli pobavit. A neřeším, zda nám chce pomoct politik, firma nebo obyčejný člověk. Přivítáme kohokoliv. Navíc strany, které tam byly, nám průběžně pomáhají celý rok, ať už finančními, nebo věcnými dary,“ tvrdí.

Při organizování gulášfestu podle svých slov Skovajsová oslovila všechny místní politické strany a nabídla jim účast na akci. Startovné, které bylo taktéž určené na charitativní účely, mělo činit tři tisíce korun.

Problém ve svém počínání nevidí ani zástupci zúčastněných politických stran. „Byla to pro nás standardní podpora charitativní akce, kde jsme ukázali, že jsme tým. Máme snad kvůli tomu, že nyní budou každý rok volby, nepodporovat charitativní projekty?“ pokládá řečnickou otázku předseda okresního výboru KDU–ČSL Petr Piáček.

„Mám k tomu jedinou větu: Je to bouře ve sklenici vody. Jsou zde vážnější problémy, kterými bychom se měli zabývat, včetně pana Schreka, než takhle teatrálně rezignovat,“ okomentoval celou záležitost Zdeněk Faltus, předseda oblastní organizace ANO.

Hvězdný gulášfest se na jihlavském náměstí letos konal podruhé. I loni se jeho termín potkal s předvolební kampaní, šlo o volby do krajského zastupitelstva a Senátu. A také tehdy na něm soutěžili zástupci lidovců a hnutí ANO. Žádost o podporu 20 tisíc korun však v loňském roce městská rada, v níž ještě místo ANO byla ODS, zamítla.