Uprostřed snímku je zakreslen nový dům ve tvaru válce a se zelenou střechou,...

Uprostřed snímku je zakreslen nový dům ve tvaru válce a se zelenou střechou, který vyroste v místě bývalé kotelny ve Srázné ulici. V sedmi nadzemních podlažích má být 69 bytů. | foto: Vizalizace Ateliér 90

Další stará kotelna ustoupí bytovému domu, je to nový jihlavský trend

  • 3
Investoři v Jihlavě často kupují nevyužívané a mnohdy už zchátralé objekty kotelen. Na jejich místě pak staví nové bytové domy. Nejnovější projekt se chystá kousek od lesoparku Heulos a amfiteátru.

Dříve kotelna vytápěla velký areál firmy Tesla poblíž středu města. Dlouhodobě už ale k tomuto účelu neslouží, je zchátralá s vymlácenými okny, očouzenou i opadanou fasádou. O zeleň kolem se taky nikdo nestará, kolem se válí odpadky.

Toto místo mezi ulicemi Srázná a Na Stoupách by ale brzy mělo být využito k bydlení. Investorská firma TT Real připravuje novostavbu bytového domu.

Nejde přitom o první projekt tohoto typu v Jihlavě. Místo kotelen stojí ve městě už několik bytových domů - například kousek od Kalvárie, vedle ZŠ Demlova nebo v ulici U Dvora poblíž lokality Skalka.

Poprvé však bude mít takový bytový dům válcový tvar. V sedmi nadzemních podlažích má být až 69 bytů. Architekti navrhují plochou střechu porostlou zelení. Stejně tak v atriu se objeví zeleň. A dole je místo pro tři patra podzemních garáží.

K čemu slouží bývalé kotelny nebo výměníky

Kotelny
Havlíčkova 107 - podnikatelské účely
U Dvora 4 - bytový dům
K1 Demlova 29 - bytový dům Kotelna Demlova
K2 Březinova 20a - podnikání (dříve firma Elsa)
K3 Březinova 112a - bytový dům Rezidence Heulos
K5 Na Kopci 9 - podnikání (firma Gaseco)
Sokolovská 122a - sklady
U Cihelny 11 - podnikání
Polní 16 - byt

Výměníkové stanice
Mahenova 24 - komerční prostor
Zahradní - rodinný dům
U Hřbitova 10a  - podnikatelské účely (mj. sklenář)
U Pivovaru - komerční prostor (firma Petex)
Bří Čapků 22 - podnikání (mj. firma Elektro Eckert)

„Připravujeme dokumentaci pro stavební povolení,“ uvádí za investora architekt Ladislav Vlachynský z Atelieru 90.

Podle něj se nyní ještě dolaďují velikosti a tvary bytů v domě. Malometrážní startovací byty by měly být většinou nájemní na spodních podlažích o ploše okolo 40 až 45 metrů čtverečních. Hlavně ve vyšších patrech jsou navrhované větší byty o rozloze 80 a více metrů čtverečních. Nabídnou výhled do údolí říčky Jihlávky a na lesopark Heulos. Ve zbylé části domu budou středně velké byty s plochou mezi 55 a 60 metry čtverečními.

„Specialitou projektu budou ve vnitřním ‚kruhu‘ prostory pro hernu dětí, posilovnu a společenskou místnost,“ doplnil architekt.

Přípravné práce skončí zřejmě v březnu 2018, pak začne výstavba. „V březnu předpokládáme i zahájení evidence zájemců,“ řekl Vlachynský.

Pryč s hnědým uhlím

Zbourat vysloužilou kotelnu a postavit místo ní byty, to už se v posledních letech v Jihlavě stalo víckrát. Začalo to kotelnou na hnědé uhlí v ulici U Dvora.

„Středotlaká výtopna s šesti parními kotly a vysokým komínem zela prázdnotou. Stávala se postupně obydlím bezdomovců a rozlehlou ruinou uprostřed Jihlavy,“ připomíná situaci z konce 90. let minulého století jihlavský podnikatel Jaroslav Dobrovolný.

„Místní občané tu kotelnu neměli rádi, protože znečišťovala ovzduší, všude kolem byl prach, kouř a popílek,“ doplňuje k zařízení, které kdysi provozovaly Jihlavské kotelny a po jeho odstavení jej bezúplatně převedly na město.

Dům, jenž v místě kotelny nyní stojí, má přes 50 bytových jednotek.

V souvislosti s tím, jak se na sídlištích v území táhnoucím se od ústředního hřbitova až k centru města měnil systém vytápění z hnědého uhlí na plyn, skončilo i pět výměníkových stanic. „Bylo to vše poplatné té době a energeticky náročné. Předělávaly se také rozvody,“ podotýká nynější ředitel Jihlavských kotelen Vladimír Nedvěd.

Výměníkové stanice se nacházely například na sídlištích U Hřbitova či U Pivovaru nebo v ulicích Mahenova a Zahradní. „Byly také zprivatizované. Ve většině objektů provozují svou činnost podnikatelé,“ doplnil Nedvěd.

Jen o bývalou výměníkovou stanici v Antonínově Dole dosud nebyl zájem. Ta je ale zatím určena k pronájmu, jelikož pozemek patří více majitelům a ti by se na prodeji parcely museli shodnout.

Demlova a co dál?

Jeden „kotelnový“ projekt už za sebou mají jihlavské Pozemní stavby. Vybudovaly bytový dům Kotelna Demlova. A další akci připravují.
„Máme v plánu přestavbu kotelny na jednom z jihlavských sídlišť. Mohlo by vzniknout 14 až 16 bytových jednotek. Pracujeme na projektové dokumentaci,“ sdělil provozní ředitel firmy David Vítů.

Jaroslav Dobrovolný zase chystá přestavbu továrny Alfatex pod Brněnským mostem. „Měly by tam vyrůst tři bytovky i komunitní dům pro seniory. A třeba do budoucna může být z továrního komína vyhlídka,“ uvádí k investici.

Zůstal komín i šachty popelových výtahů

„Kotelnové“ projekty mají zpravidla jedno společné. Bytové domy vyrůstají ve zchátralých místech, která mívali v oblibě bezdomovci a jiné podivné existence. Přitahoval je například v 90. letech objekt bývalé uhelné kotelny v ulici U Dvora, nedaleko od oblíbené lokality pro vycházky Skalka.

Od města kotelnu v roce 1999 koupil podnikatel Jaroslav Dobrovolný. Paradoxem bylo, že její stavba nebyla nikdy zapsaná na katastrálním úřadu. „Tedy vlastně topila třicet let na černo,“ uvádí Dobrovolný.

Při proměně lokality z kotelny na bytový dům před lety řešil i co s 66 metrů vysokým komínem. Ten mu dělal starosti kvůli statice a údržbě. K zemi ale nakonec komín nešel a nyní slouží mobilním operátorům. I bývalé popelové silo, do něhož se ukládalo až 200 kubíků popela a popílku z odlučovačů, posloužilo pro obytnou část.

„Dvě šachty popelových výtahů zůstaly v původním stylu a jsou technickou památkou na chod kotelny,“ doplnil podnikatel.

O nové byty U Dvora zkolaudované 19. srpna 2002 byl podle něj obrovský zájem, čtyřnásobně převyšoval nabídku. Původní plán zněl na 32 bytů, pak byl navýšen na 53 jednotek. Ale ani to nestačilo pro všechny zájemce. Byty se tehdy prodávaly za ceny od 650 tisíc do 1,5 milionu korun. Dnes se za takové na trhu platí dvojnásobek.

Nejnovější „kotelnový“ projekt

Jako „noclehárna“ bezdomovců a nelegální skládka všeho možného včetně použitých injekčních stříkaček sloužila ve svých posledních neradostných letech bývalá kotelna v Demlově ulici. To už je však minulost. A současnost? Zde se odehrála zatím nejnovější hotová „kotelnová proměna“ v Jihlavě.

„Vzniklo 24 bytů, 18 garáží a osm venkovních parkovacích stání,“ doplňuje o Kotelně Demlova, projektu z let 2014–2015, provozní ředitel Pozemních staveb David Vítů.

„Pozemků ke stavbě bytů v Jihlavě není v nabídce mnoho a zdálo se nám zajímavé přetvořit toto nepříliš upravené místo (a především budovu) na něco, co by nehyzdilo jedno z nejzelenějších původních jihlavských sídlišť,“ dodává Vítů.

I v tomto případě byl o byty velký zájem a všechny jsou prodané.