Baumax v Jihlavě už skončil.

Baumax v Jihlavě už skončil. | foto: archiv MAFRA

Druhý pokus vyšel. Z jihlavského Baumaxu bude definitivně OBI

  • 2
Potvrzeno. Přestože většinu obchodů končícího řetězce Baumax v České republice převezme polská společnost Merkury Market, ten jihlavský patří mezi pouhé čtyři, kde se zabydlí německý hobbymarket OBI.

Letos v květnu uplynulo 15 let od otevření jihlavského Baumaxu. Teď už je zavřený a bude se přestavovat. Na začátku února se v jeho prostorách otevře hobbymarket OBI. Přesto tam zákazníkům bude něco povědomého. Všech 57 zaměstnanců jihlavského Baumaxu totiž přejde do německé společnosti.

„V úterý jsme měli se všemi schůzku. Teď se budou zaškolovat, proběhne i přestavba. Už od prosince začneme pod hlavičkou OBI prodávat venku před obchodem vánoční stromky,“ popsal Jiří Havel, který jako ředitel vedl jihlavskou pobočku Baumaxu a teď bude zastávat stejné místo v OBI. V obchodě v ulici Romana Havelky pracuje už od roku 2000.

A budou platit dál i dohody, které letos uzavřel s provozovatelem sousedního akvaparku Vodní ráj. Jeho návštěvníci v létě tradičně zaplňují parkoviště hobbymarketu.

Baumax měl v Česku 24 prodejen a odchází z republiky. Antimonopolní úřad povolil, že osmnáct poboček převezme polský řetězec Merkury Market. Další čtyři si vzalo OBI. Kromě Jihlavy i v Přerově, Zlíně a Brně. A zbývající dva Baumaxy v Liberci a Ostravě zatím nového majitele nemají. „V jihlavských prostorách budeme v nájmu,“ uvedla za společnost OBI Nadine Kayser.

Počátky německého řetězce pro kutily, stavaře a zahrádkáře se vztahují k roku 1970, tehdy otevřel první obchod. V roce 1991 začal pronikat do zahraničí. A brzy už se dostane do desáté evropské země – na Slovensko.

Aventin pořád „loví“ řetězce

Vedení řetězce OBI zvažovalo svůj vstup do Jihlavy několik let. Spekulovalo se o tom, že postaví obchod v novém centru Aventinu výpadovky z Jihlavy na Pelhřimov. To mělo stát podle původních plánů už v roce 2011, ale stále ještě neexistuje.

Investorovi se stále nedaří sehnat hlavního nájemce, který by prodával potraviny na velké ploše – minimálně na dva a půl tisících metrech čtverečních.

Prohlédněte si aktuální leták Baumax na AkcniCeny.cz

Velké řetězce s jídlem už totiž zastoupení v Jihlavě mají. V současnosti jednoznačně dominuje ve městě Albert, jenž má kromě dvou hypermarketů ještě čtyři supermarkety. Jako nejpravděpodobnější se nyní jeví možnost, že by vyrostl v Aventinu druhý Kaufland. Ten už má dvě pobočky třeba i ve Znojmě, kde žije o sedmnáct tisíc lidí méně než v největším městě Vysočiny.

„Momentálně ale nikdo nedospěl k rozhodnutí, že by mohl vstoupit do Jihlavy s další potravinářskou prodejnou. Věříme, že se to v nejbližší době povede. Z branže nábytku, sportu či elektra už registrujeme zájem od určitých strategických řetězců,“ uvedl jednatel Aventinu Ota Kohoutek.

Celý projekt obchodního centra, které by velikostí předčilo i City Park, by měl stát okolo miliardy korun. V Aventinu už se nepočítá se stavbou hobbymarketu, protože dva budou na Jihlavu tak akorát. „Region Vysočiny je už v této oblasti přesycen,“ míní Kohoutek.

K projektu Aventinu se váže rovněž plán na kruhový objezd u čerpací stanice Tank Ono. Ve vedlejší Rantířovské ulici se zde často tvoří kolony řidičů.

,