Brněnský most v Jihlavě se kvůli opravám uzavřel až do konce října

  • 4
V Jihlavě se první dubnový den v devět hodin ráno uzavřel klíčový Brněnský most. Přes 200 metrů dlouhý most, po němž vede silnice směrem na Žďár nad Sázavou, Velké Meziříčí a k dálnici D1 bude kvůli opravám uzavřená až do konce října.

Poslední auto, které nemá nic společného se započatými pracemi, projelo po Brněnském mostě těsně před devátou hodinou ranní. Pak už pracovníci ze specializované firmy otočili předem připravené značky a most definitivně uzavřeli. Dohromady se všemi objízdnými trasami se museli pracovníci postarat o 250 až 300 značek.

„Značení jsme otáčeli od tří od rána, příprava trvala zhruba tak tři týdny,“ pronesl Richard Peška, zástupce společnosti, která měla rozmístění dopravních značek na starosti.

Na mostě se okamžitě po uzavření začalo pracovat. Dva bagry se zakously do obrubníku a začaly je postupně odstraňovat. „Přes víkend bude demontáž svršku, budeme odstraňovat chodníky, vyřezávat zábradlí. V úterý se bude sundávat trakce. A bude se také frézovat vozovka a odstraňovat vrstvy pod asfaltem,“ popsal nejbližší průběh prací stavbyvedoucí Tomáš Krejčí.

Oprava mostu výrazně zkomplikuje dopravu v Jihlavě. Most totiž patří k velmi vytíženým komunikacím, denně po něm projede zhruba 16 tisíc aut. Objízdné trasy pro osobní dopravu vedou v Jihlavě po ulicích Okružní, Havlíčkova, Fritzova, Jiráskova, Dvořákova a Hradební. Nákladní auta těžší než 3,5 tuny budou Jihlavu objíždět po D1, kde je ale ve směru na Brno kvůli opravám uzavřen exit 119 Velký Beranov. Dálnici mohou využívat i řidiči osobních aut. Po dobu rekonstrukce totiž bude úsek mezi exitem 112 Jihlava a 134 Měřín bez poplatku.

Vzhledem k malému provozu dnes zatím problémy s dopravou ve městě nejsou. „V Jihlavě máme na vytipovaných stanovištích policejní hlídky. Dnes nečekáme výrazné komplikace, dnes se to budou řidiči učit. Horší situace bude možná zítra, až se budou lidé vracet z víkendu, a hlavní nápor čekáme v úterý, ale to budeme na vytipovaných místech od rána nepřetržitě,“ pronesla krajské mluvčí policie Dana Čírtková.

Policistům budou s dopravou pomáhat také strážníci městské policie. Podle jejího ředitele Jana Frence nemohou řidiči počítat s jakoukoliv tolerancí. „Budeme postupovat nekompromisně,“ varoval Frenc.

Modernizovat most nechává Kraj Vysočina. Práce budou stát 47,7 milionu korun bez daně. Most byl postaven v roce 1956, větší opravou naposled prošel před 20 lety.