Podél řeky Jihlavy by mohla vzniknout mimo jiné osvětlená dráha pro in-line bruslaře a cyklisty. V zimě by se pak mohla uměle zasněžovat a sloužit pro běžkaře. Ilustrační snímek.

Podél řeky Jihlavy by mohla vzniknout mimo jiné osvětlená dráha pro in-line bruslaře a cyklisty. V zimě by se pak mohla uměle zasněžovat a sloužit pro běžkaře. Ilustrační snímek. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Jihlava postaví odpočinkovou zónu s novou lávkou a osvětlenou dráhou

  • 3
V Jihlavě se s pomocí fondů Evropské unie může začít budovat nová relaxační zóna Český mlýn. Vzniknout má podél pravého břehu řeky Jihlavy ve stovky metrů dlouhém pásu od tenisových kurtů. Milionové dotace ale pomohou i jiným projektům. Například novému dopravnímu terminálu v Třebíči.

Český mlýn vyjde zhruba na 68 milionů korun, přičemž dotace přesahuje 55 milionů korun.

"Část mezi kurty a dálničním přivaděčem bude laděna sportovně. Například tam vznikne osvětlená dráha na in-line bruslení a cyklistiku, volně přístupné travnaté hřiště nebo skatepark," řekl primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

Dotace z EU na Vysočině

Regionální operační program Jihovýchod, pod který spadá Vysočina a jih Moravy, má pro období 2007 až 2013 k dispozici dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj ve výši 720 milionů eur, což je přibližně 18 miliard korun. Do letošního dubna byly schváleny projekty za 16,6 miliardy korun.

Příklady dotovaných projektů na Vysočině:

Jihlava, Český mlýn - dotace 55,3 milionu Kč

Jihlava, úpravy křižovatek - 20,6 milionu Kč

Třebíč, nový přestupní uzel - 52 milionu Kč

Telč, dopravní změny u škol - 5,9 milionu Kč

Zdroj: ROP Jihovýchod

"Předpokládáme, že výstavba začne v červenci a nejpozději na podzim 2014 bude areál dokončen," dodal první muž jihlavské radnice.

V rámci projektu došlo přitom k úspoře na některých atrakcích.

"Byla například představa milovníků jízdy na skateboardu, že jejich areál bude minimálně částečně zakrytý. Ta střecha by ale vyšla strašně draho. Také osvětlení stezek mělo být o něco delší, i to jsme o něco seškrtali. O něco se také zúžil rozsah dětského hřiště," přiblížil změny primátor.

Nová lávka přes řeku v projektu zůstala. Vyroste poblíž restaurace Starka. Na Českém mlýně se také počítá se vznikem Motýlí louky a přístupů k řece Jihlavě. Projektant myslel také na stání pro auta.

V zimě by se dráha mohla uměle zasněžovat

V zimě by se daly trasy v rámci Českého mlýna využít i pro běžkování - s umělým zasněžováním, vzhledem k tomu, že je nedaleko řeka.

"Možná, že výhledově bychom tam udělali zařízení pro zasněžování a okruh na zhruba osm set metrů," nevylučuje další investice v lokalitě u řeky primátor Jaroslav Vymazal.

Jihlava na dotacích ale inkasuje i další desítky milionů korun. Celkem dvacet jich může využít na projekt úpravy křižovatek.

"Semafory tam dostanou prvky, které upřednostní vozy městské hromadné dopravy," doplnil primátor. Ze svého město přidá na tuto záležitost kolem pěti milionů korun.

Dvanáctimilionová suma pak putuje z evropských fondů na dvě nové cyklostezky - jedna povede z Doliny do Starých hor, druhá od secesního mostu U Jánů do Okružní ulice.

Terminál propojí železniční, autobusovou i městskou dopravu

Také v Třebíči obdrželi příslib tučné dotace. Díky ní vznikne do dubna 2015 zcela nový dopravní terminál. Propojí lépe než dosud cestování po železnici s modrými příměstskými linkovými autobusy a s autobusy městské hromadné dopravy.

"Z naší strany to celé bude stát 65 milionů korun, přičemž 85 procent je dotace," vyčíslil vedoucí třebíčského odboru dopravy Aleš Kratina.

Další díl peněz do projektu vloží Správa železniční dopravní cesty, která zbourá staré překladiště a rampu, snese dvě koleje, bude demolovat stávající opěrnou zeď za rodinnými domy a postaví nový peron u koleje nejblíž výpravní budově.

"To by měla stihnout do dubna příštího roku. Vyčistí tak prostor pro naši část prací, které odstartují příští rok touto dobou," doplnil Kratina.

V přednádražním prostoru vzniknou zastávky pro autobusy, parkovací stání, nová protihluková zeď, přibude zeleň.

Mezi podpořené projekty z Vysočiny se zařadil také ten, který řeší nově dopravu u škol v Hradecké ulici v Telči, a třetí etapa cyklostezky Světlá nad Sázavou - Smrčná.

Relaxační zóna Český mlýn podél řeky Jihlavy.

Relaxační zóna Český mlýn podél řeky Jihlavy.

, ,