Pojídání cvrčků a pavouků brání jen mentální bariéra, říká hmyzí kuchař

  18:53aktualizováno  18:53
Tepelně upravený hmyz má být časem běžnou součástí našeho jídelníčku. Myslí si to celá řada odborníků. Jeden z nich, hmyzí kuchař Milan Václavík, vařil v hospodě na Jihlavsku. „Stačí v sobě zlomit mentální bariéru,“ tvrdí. Jak ale přiznal, třeba s pečenou tarantulí měl problém i on sám.

„Přijď na předváděčku přípravy hmyzích specialit,“ zvala mě kamarádka Radka, která se svým manželem Lubošem provozuje hospodu v Malém Beranově u Jihlavy. 

Nejprve jsem byla rozhodnutá, že s díky odmítnu, neboť s brouky všeho druhu mám prostě odmalička problém. Velmi brzy jsem totiž došla k závěru, že všechno, co leze, kouše a štípe, má z nějakého důvodu potřebu se přisát právě na mě. I proto preferuji spíš zimní období.

Fotogalerie

Na druhou stranu jsem si ale řekla, že by nemuselo být úplně od věci poznat zase něco trochu jiného. Udělat si takovou malou exkurzi do budoucnosti, protože v ní má podle odborníků hrát hmyz na talíři zcela běžnou roli.

A tak jsem nakonec pozvání přijala, ovšem s přesvědčením, že do pusy nic z nabízených specialit rozhodně nedám. Jenže všechno bylo jinak...

„Jediné, co by vás mohlo nebo spíš mělo odradit od vyzkoušení tepelně upravených brouků, je alergie na mořské plody. Hmyz totiž obsahuje látku chitin, který je například právě i v krevetách a krabech,“ spustil hned na začátku předváděcí akce „hmyzí“ kuchař Milan Václavík.

Skoro se mi chtělo předstírat, že přesně takovou alergií trpím už od raného dětství, ale pak jsem si řekla, že to přece nemůže být zase až tak hrozné.

Cvrčkům stačí vteřina ve vroucí vodě, chvíle na oleji, sůl a pepř

„Nebojte se, nic hořkého ani kyselého vám do pusy nevystříkne,“ podporoval mé odhodlání zlomit odpor Milan Václavík. „Věřím, že to nakonec ochutnáte, stejně jako všichni ostatní,“ kul železo, dokud bylo žhavé.

Vzápětí už sypal obsah misky, ve které se proháněli cvrčci, do síta a to ponořil do vřelé vody. Ve vteřině ho ale znovu vyndal ven a mně se chtělo křičet: „Nechte je tam aspoň o deset vteřin déle, ať mám jistotu, že jsou fakt mrtví!“ Nějak jsem ovšem toho zbabělce v sobě udusila.

„Není potřeba je tam nechávat déle, jsou mrtví okamžitě,“ reagoval Václavík, jako by mi četl myšlenky. „No a teď už je hodíme na olej, osolíme, opepříme a můžeme podávat. Kdo chce ochutnat jako první?“ halekal zhruba o tři minuty později.

Talíř s cvrčky jsem si od něj brala hodně opatrně a ve stejném okamžiku hledala chleba, kterým tu „věc“ okamžitě zajím. Nakonec to ale překvapivě skoro ani nebylo potřeba.

„Tady jde pouze o mentální zábranu, což je logické. Jakmile ji ale jednou prorazíte, není jediný důvod se bát,“ přesvědčoval Václavík.

Tarantuli je potřeba opálit letlampou chlupy

Jako příklad vzápětí přidal svoji vlastní zkušenost s ochutnávkou pečené tarantule. „Jsem silný arachnofobik, takže pavouk jakéhokoli druhu ve mně vzbuzuje paniku. Na první pokus jsem si tarantuli nedal, teprve až na ten druhý. Ale předtím jsem se musel nejdřív opít,“ smál se.

„Nakonec to byl ovšem velmi příjemný gurmánský zážitek. Pečená tarantule je moc dobrá. Jí se úplně celá i s nožičkama. Jen musíte nejdřív letlampou opálit chloupky, které na sobě má,“ popisoval něco, co většině přítomných znělo vyloženě nestravitelně. 

Pro svoji hmyzí kuchyni obstarává Václavík brouky od jediného dodavatele. „Je z Česka a hmyz od něj je speciálně vyživovaný právě pro pozdější konzumaci. Rozhodně nejde o brouky odněkud ze zverimexu,“ ujišťoval.

Když zrovna někde nepředvádí tepelnou úpravu brouků, cestuje se svým společníkem po světě, aby sbíral nové zkušenosti s exotickou kuchyní.

„Velmi specifická je v tomto směru například Čína. S oblibou říkám, že tam sežerou všechno, co má čtyři nohy a není to stůl,“ smál se. „Velkou pochoutkou je u nich třeba štír, kterého napíchnou na špejli, ponoří do oleje a udělají vám z něj jakýsi štíří nanuk,“ popsal Václavík.

V jiných koutech světa podle něj zase používají hmyzí speciality jako platidlo. „Kolega byl v Kongu, kde žijí Pygmejové. A ti, pokud potřebují třeba nový luk, platí za něj vedlejšímu kmeni uzenými larvami,“ prozradil.

Možná nakonec opravdu nastane doba, kdy bude hmyz běžnou součástí i našeho jídelníčku. Takže v tomto směru už aspoň vím, na co se připravit.

Nejčtenější

Jágr pomohl hokejistům Kladna dvěma body k výhře nad Ústím

Kladenský Jaromír Jágr z Kladna rozehrává jednu z akcí v duelu s ústím nad...

První hokejová liga pokračovala zápasy 58. kola. Jaromír Jágr pomohl ve svém druhém duelu v sezoně dvěma asistencemi k...

Dvouletý chlapec z babyboxu žije u pěstounů, ovšem chtějí ho i příbuzní

Babybox v Pelhřimově

Odložený chlapec, kterého našli 18. ledna v babyboxu v Pelhřimově, se možná vrátí k biologické rodině na jih Čech....

Netrefili jsme se, přiznává magistrát a ustupuje obyvatelům údolí řeky

Parkovací plochy u soukromého parku jsou nedostatečné a tak řidiči improvizují....

Nový ostrůvek v řece - možná ne. Přeložení silnice blíž k rodinným domům - uvidíme. Vedení jihlavského magistrátu...

Budiž hala, ale kam s ní? Aneb věčné téma rychlobruslařský ovál

Martina Sáblíková si jede pro rychlobruslařské zlato z trati 5000 metrů.

Už jde tak trochu o český sportovní folklor. Postavme rychlobruslařskou halu pro Martinu Sáblíkovou, ozývá se od roku...

Ostraha Dukovan neměla pistole, hlídala tam i neschválená firma

Cvičení Safeguard Dukovany 2014, do něhož se zapojili vojáci, policisté včetně...

Státní úřad pro jadernou bezpečnost zjistil, že čtyři členové ostrahy dukovanské elektrárny neměli pistole. Provoz...

Další z rubriky

Každý film má udělat divákovi radost, říkával režisér Léta s kovbojem

Režisér Ivo Novák se narodil v Moravských Budějovicích.

Často reprízované filmy Fešák Hubert, Léto s kovbojem, Kam slunce nechodí... či seriál Dynastie Nováků. I pod nimi je...

Zachránce stovek děti Antonín Kalina má v rodné Třebíči Strom života

Naděžda Šinoglová přivezla do Třebíče fotku svého strýce Antonína Kaliny.

Třebíč otevře novou expozici místnímu rodákovi Antonínu Kalinovi, který zachránil tisícovku dětí v koncentračním táboře...

Žena si pořezala ruce a vypila čistič na okna. Zachránili ji policisté

Policisté Tomáš Pustina (vlevo) a Radek Pečiva z obvodního oddělení Hrotovice...

Zavolala na policii, že jí někdo chce ukrást auto, skutečnost ale byla jiná. Když hlídka dorazila na místo, našla...

PŘEDVÝBĚR.CZ s. r. o.
Vedoucí údržby zeleně

PŘEDVÝBĚR.CZ s. r. o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 27 000 - 48 000 Kč

Najdete na iDNES.cz