Ježkům ušatým se v jihlavské zoo daří.

Ježkům ušatým se v jihlavské zoo daří. | foto: MF DNES

Večerníčkový hrdina ježek Aladin má v jihlavské zoo potomky

  • 2
Ježkům ušatým, které lze ve volné přírodě nalézt například v Turecku či na severu Afriky, se v jihlavské zoo daří. V polovině ledna se jedné samičce narodila trojčata. Ježek Aladin odchovaný v tamní zoo si navíc našel cestu i do televize, kde v dětském večerníčku ztvárnil rovnou hlavního hrdinu.

Večerníčky se živými zvířaty natáčí režisér Václav Chaloupek, ten o ježcích se jmenoval Podivuhodná cesta ježka Aladina. Hlavním hrdinou byl ježek ušatý z Afriky, který se nedopatřením ocitne v Česku, setkává se zde se svými ježčími příbuznými a hledá cestu zpět domů, k africkým pyramidám. "Herce" zapůjčila jihlavská zoo, která tyto ježky úspěšně chová.

"Původně jsem chtěl natočit rok ježčí slečny. Pak jsem ale uviděl ježka ušatého. Je menší než ten, kterého známe, má větší očička, špičatý čumáček, veliké uši a žije na severu Afriky, v Turecku, Íránu a Iráku. Byl tak úžasný, že jsem kvůli němu scénář přepsal a dal mu hlavní roli," vzpomínal před časem Václav Chaloupek.

Filmařům se ježek líbil i proto, že byl velmi kontaktní. "Sám od sebe vyhledával společnost, a proto se hodil na filmování. Ježci jsou totiž samotáři, zpravidla bručí a schovávají se do klubíčka," doplnila jeho jihlavská chovatelka Lubomíra Ševčíková.

Dnes už ježek Aladin nežije. Tito tvorové se totiž dožívají pouze čtyř let. Ale v jihlavské zoologické zahradě mohou lidé vidět jeho dceru a vnuky.

Mláďata se rodí slepá, bodliny první dva týdny nepíchají

Zoo má dva chovné páry ježků ušatých. A 23. ledna se jedné ze samic narodila trojčata. Malí ježečci, kteří po narození váží pouhých 10 gramů, se rodí slepí a hluší a bez bodlin.

"Ty jsou už vytvořeny, ale schované pod tenkou kůžičkou. Do 12 hodin po porodu bodliny vylezou na povrch, jsou ale ještě asi dva týdny měkké a vůbec nepíchají," popsala mluvčí zahrady Kateřina Kosová.

Mláďata jsou společně s matkou v zázemí zoo. Samce mohou návštěvníci vidět v africké vesničce Matongo. "Ježci jsou samotáři. Se samicemi je necháváme pouze v době páření a pak je oddělujeme. Pokud by se mláďata narodila a byl tam dospělý samec, byl by schopen je sežrat," vysvětlila chovatelka.

Jihlavská zoo chová ještě tři páry ježků bělobřichých. I u nich se chovatelé už radují z letošních přírůstků. Dvěma samičkám se narodilo celkem pět mláďat. Doma jsou tito ježci v savanách a lesnatých oblastech od Senegalu až po Súdán a Zambii.