Nezvyklou pokutu dostala od jihlavského magistrátu obyvatelka Březinek Dana...

Nezvyklou pokutu dostala od jihlavského magistrátu obyvatelka Březinek Dana Sobotková. Celkem 1 200 korun musela uhradit za to, že vícekrát podepsala petici za vyhlášení referenda o spalovně odpadů ve městě. | foto: Tomáš Blažek, 5plus2.cz

Připadala jsem si jako Kajínek, říká žena po pokutě za podpisy petice

  • 16
Nezvyklou pokutu dostala od jihlavského magistrátu obyvatelka sídliště Březinky Dana Sobotková. Celkem 1 200 korun musela uhradit za to, že vícekrát podepsala petici za vyhlášení referenda o spalovně odpadů ve městě. Radnice udělila 153 pokut.

Jednapadesátiletá žena, která pracuje na záchrance, není v Jihlavě sama, kdo byl takovou sankcí potrestán. Radnice pokuty odůvodnila to tím, že úřad musí postupovat podle zákona (více o pokutách čtěte zde).

„Spíše než na magistrát by občané měli svoji nespokojenost adresovat přípravnému výboru referenda, který odvedl nekvalitní práci. Duplicity podpisů úřadu dodal on, ale řízení musíme vést se signatáři, kteří mnohdy nevěděli, že se dopouští nezákonného kroku, nebo byli dokonce ujišťováni, že opakovaný podpis je v pořádku,“ reagoval tajemník magistrátu Lubomír Dohnal.

„Nenapadlo by mě, že za takovou věc vám přijde dopis, jako byste byl nějaký zločinec,“ popsala Sobotková. „Připadala jsem si jako Kajínek,“ dodala Dana Sobotková.

Přístup magistrátu považuje za nešťastný. Nebojí se jej nazvat až šikanováním. Čekala by jiný postup než přímé udělení pokuty 1 200 korun. „Takový, aby mi zavolali, jestli jsou to moje podpisy. Aby se zeptali, jestli jsem to udělala schválně. To se nestalo,“ vysvětlila žena, která podpořila petici za vyhlášení referenda o spalovně v Jihlavě.

Peníze zaplatila, protože už s případem nechtěla mít další nervy. Obrátila se i na iniciátory petice. Ti chtěli pokutu zaplatit za ni, to ale od nich Dana Sobotková nechtěla.

Připouští, že ji mohlo zmást, že jí jednou někdo prezentoval věc jako podporu referendu o spalovně a jindy zas jako podporu třídění odpadů. O obojí v petici jde.

Úředníci v Jihlavě považovali trojí podpis petice za úmyslný. „Ani se nelze dovolávat neznalosti zákona, když bylo poučení o možném spáchání přestupku součástí petičních archů,“ doplnil v rozhodnutí magistrátu vedoucí správního odboru Jan Vystrčil. Podle zákona o referendu mohl uložit pokutu do tří tisíc korun.

Podpisy pod návrhem referenda, tentokrát týkajícího se zákazu heren, prověřovala nedávno radnice ve Žďáru nad Sázavou. I tam úředníci při kontrole našli duplicitní podpisy. Pokuty a přestupky však neřešili.

„Nebylo prokázáno, že někdo podepsal petici dvakrát úmyslně,“ řekla mluvčí žďárské radnice Nikola Adlerová.