Před sedmi lety představil architekt Lukáš Holub studii, v níž areál Modety...

Před sedmi lety představil architekt Lukáš Holub studii, v níž areál Modety proměnil v tropickou halu. Diskuse o tom, jak by zoo mohlo továrnu využívat, se vedou dodnes.. - Vitualizace | foto: Archiv Lukáše Holuba

Jak využít halu jihlavské Modety? Možná se změní v tropický pavilon

  • 0
Jihlava řeší, co dál s rozvojem zoologické zahrady. Jednou z variant, kam by se zoo v krajském městě mohla rozvíjet, je stávající areál firmy Modeta Style. Zastupitelé hovoří o možnosti přebudovat továrnu na tropickou halu. A výrobce plavek se navíc netají tím, že by areál v Březinových sadech rád prodal.

O koupi objektu jedná vedení společnosti Modeta Style se zástupci města Jihlavy. "Tento projekt bude dále řešit nové zastupitelstvo po volbách," řekl zastupitel Jaroslav Vaněk, který vede vyjednávací tým města Jihlavy.

"Naše společnost upřesnila během září svou nabídku a je připravena jednat o jednotlivých podmínkách," potvrdil za Modetu Style jednatel Alexander Rauscher.

Kupní cena je navržena na úrovni 56 milionů korun. Součástí transakce by mohla být i směna některých pozemků. "Modeta ale preferuje finanční vyrovnání," doplnil náměstek primátora Josef Kodet.

"Pokud jde o finanční vyrovnání, budeme ještě jednat o možném splácení kupní ceny v horizontu tří až čtyř příštích let," uvedl Alexander Rauscher. Firma Modeta Style má přitom v úmyslu v hlavní tovární hale ještě nějaký čas podnikat a platit městu nájem - pokud tedy dojde k dohodě s městem.

Součástí tropické haly by byla akvária

První architektonická vize přestavby areálu Modety je hotová. Zda se u ní zůstane, nebo bude upravena, rozšířena, či smetena ze stolu, to se teprve uvidí. "Návštěvník vyžaduje kompletní servis. Proto v objektu musí být restaurace, nabízí se také ubytování," uvedl autor studie Lukáš Holub.

Areál Modety: Restaurace s vyhlídkou.Areál Modety: V bezprostředním sousedství budovy je navrženo parkoviště. A komín má být nadále dominantou objektu.

Dvaatřicetiletý muž z Jihlavy studuje na Fakultě umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci. Pracuje v ateliéru Mjölk, který se naposledy v severočeské metropoli zviditelnil projektem Sauna.

Lukáš Holub navrhl objekt v Jihlavě tak, aby zoo lákala návštěvníky ve větší míře i přes zimu. "Budova s tropickou halou by byla v provozu celoročně. Byla by tam i akvária," řekl student architektury. Ten naopak nenavrhuje pro oblast pod Březinovými sady výstavbu nějakého nákupního střediska.

Kolik peněz by celá stavba stála, to je zatím nezodpovězená otázka. Lukáš Holub se finančním rámcem ve své práci nezabýval. Ve školních projektech není stanovení nějaké finanční meze obvyklé. Architekt prostě projektoval stylem: "Chceš nádherný barák? Vyprojektuji ti ho, ale neptej se mě, kolik to bude stát."

Tropická hala v Hamburku vyšla na 600 milionů

Pokud jde o peníze, pak je možné udělat malou exkurzi do německého přístavního města Hamburk. Tam mají od roku 2007 tropickou halu, kterou dostala Zoo Hagenbeck jako dárek ke stým "narozeninám". Lákadly jsou například žraloci a rejnoci.

Tropická hala v Hamburku stála v přepočtu 600 milionů korun, stavěla se v letech 2005 až 2007. Budova se dělí na čtyři tematické oblasti: tropický svět, jeskyně, sekce jedovatých hadů a podvodní svět. Žije tam více než 14 300 exotických živočichů.

"Necháváme také zpracovat analýzu, zda jihlavská zoo opravdu areál Modety potřebuje do budoucna. Pak se můžeme rozhodovat, zda přestavbu Modety neupřednostnit před jiným projektem Zoo pěti kontinentů (například žirafinec, pavilon australských zvířat, plazů nebo primátů - pozn. redakce)," poznamenal náměstek primátora Kodet.

Jednání jen s městem

Firma Modeta Style nevede aktuálně jednání na více frontách. O pozemky v lokalitě pod Březinovými sady nicméně má zájem ještě i jeden jiný zájemce. Modeta dříve jednala s jihlavskou developerskou firmou Tulip holding. Ta loni žádala zastupitele města Jihlavy o změnu územního plánu, to ovšem neprošlo.

Investor chtěl na současném pozemku Modety Style stavět budovu s restauracemi, mateřskou školou, různými službami, například fitness a wellness, a byty.

S byty měli zastupitelé problém, krátkodobé ubytování naopak nevadilo. Jihlavští radní se také většinou obávali, že by investor blokoval rozvoj sousední zoo. Že by třeba nepovolil pavilon opic.

Tulip holding se nyní soustřeďuje na jiné projekty, například na projekt kancelářských a obchodních prostor Triangl.