Město Humpolec hodlá v lokalitě bývalých Vojenských staveb v Hálkově ulici postavit bytový dům. Návrh vybrali obyvatelé Humpolce na stránkách města.

Město Humpolec hodlá v lokalitě bývalých Vojenských staveb v Hálkově ulici postavit bytový dům. Návrh vybrali obyvatelé Humpolce na stránkách města. | foto: Město Humpolec

Humpolec získal peníze na likvidaci poslední ekologické zátěže

  • 0
Město Humpolec konečně obdrželo dotaci, za kterou by mělo zlikvidovat budovy bývalých Vojenských staveb v ulici Hálkova. Dělníci v areálu pracují už od začátku letošního roku.

Jde především o sanaci zemin znečištěných ropnými látkami. "Stavba se rozběhla, pracuje se, měli jsme přislíbenu dotaci od Fondu životního prostředí, a jak už to tak chodí, přišla až nyní. Dotace činí devadesát procent všech výdajů, tedy necelé tři miliony korun," uvedl humpolecký starosta Jiří Kučera.

Téměř celá částka, více než 2,7 milionu, přitom padne na práce, které se uskuteční letos. Další dva roky, tedy do konce roku 2013, už se bude dělat pouze monitoring za celkem 90 tisíc korun.

Překvapení čekalo pod zemí

"Areál je historickým územím, v němž postupně působilo několik společností. Když se stavěla dálnice, převzaly jej Vojenské stavby. Později se jedna část areálu uzavřela. Ve druhé je záchranná zdravotnická služba a my jsme hledali cestu, jak dodat celému areálu lepší vzhled. Chtěli jsme to tam zastavět a upravit dvůr, takže se začaly zpracovávat studie a zjistilo se, že tam jsou pod zemí ještě nádrže na benzin, takže bylo potřeba celý objekt vyčistit," objasnil situaci starosta.

Město plánuje v areálu postavit bytový dům. Naprojektovat to měli za úkol i studenti, kteří se zúčastnili soutěže Stavba Vysočiny 2010 v kategorii studentský projekt.

O vítězném projektu přitom mohli na webových stránkách města hlasovat i sami obyvatelé. V Humpolci by mělo jít o poslední ekologickou zátěž, která zde je.