Jaroslava Doležalová (vlevo) s Astrid Herbisonnovou, jejíž matce za války...

Jaroslava Doležalová (vlevo) s Astrid Herbisonnovou, jejíž matce za války zachránila život. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Za války ukryla židovskou dívku, nyní se stala čestným občanem Žďáru

  • 1
Další ocenění za svůj hrdinský skutek obdržela Jaroslava Doležalová. Dvaadevadesátiletá vitální dáma, která celý život žije ve Žďáře nad Sázavou, za války schovávala před nacisty židovskou dívku. Za svůj skutek nyní na radnici převzala čestné občanství. V loňském roce už dostala Cenu města Žďár nad Sázavou.

„Připadám si jako Alenka v říši divů. V životě jsem s ničím takovým nepočítala. Ani mě nenapadlo, že bych se jako obyčejný pracovitý člověk něčeho takového dočkala,“ odlehčila dojemné chvíle Jaroslava Doležalová.

Chvíli před ní dostala slovo Astrid Herbisonnová, dcera Jarmily Wilhelmové z Prostějova, kterou manželé Doležalovi od června do srpna 1944 ukrývali před hrozbou deportace do koncentračního tábora, jelikož byla podle nacistických norimberských zákonů míšenkou prvního stupně.

„Paní Doležalová, měla jste celý život před sebou a riskovala jste svůj život pro dívku, která nebyla vaše příbuzná, ani jste ji neznala. Vám stačilo vědět, že byla v nebezpečí života. Díky vám jsem na světě já, můj bratr a také moje dvě děti,“ děkovala se slzami v očích Astrid Herbisonnová, která žije v Německu.

Jak dodala, v koncentračních táborech zahynulo několik jejích příbuzných.

Se zachráněnou dívkou už se po válce nikdy nesetkala

Doležalovi za války bez váhání ukryli pětiletou Jarmilku, dceru obchodníka, jenž pracovně jezdil i do Žďáru. Sehnali pro ni i falešnou policejní přihlášku.

Jaroslava Doležalová se po válce s Jarmilou už nikdy nesetkala, zůstaly jí jen vzpomínky a několik snímků v albu. Zachráněná žena později odešla do Německa, před třemi roky zemřela.

Kromě široké rodiny se slavnostní akce zúčastnil také izraelský velvyslanec v Česku Daniel Meron. „Kdo zachránil jeden život, zachránil celý svět,“ zmínil židovské přísloví. Jaroslavě Doležalové navíc předal čestné uznání.

Neobyčejný příběh ženy, která nad zmínkami o svém hrdinství obvykle jen mávne rukou, vešel ve známost až v posledních letech díky několika místním badatelům a dobrodincům.

Oceněnou dámu zřejmě čeká také výlet do Izraele. Radnice společně s šesti žďárskými firmami jí na cestu přispěla 40 tisíci korunami.