Ostrý start sezony budou mít na zámku ve Světlé nad Sázavou až od začátku...

Ostrý start sezony budou mít na zámku ve Světlé nad Sázavou až od začátku června. Zájemcům budou otevřeny dva základní prohlídkové okruhy, dvě trasy pro děti a také únikové hry. Novinkou sezony budou opravené fasády na nádvoří zámku. | foto: Archiv MAFRA

Hrady a zámky se otevírají. S řadou novinek, ale také dražším vstupným

  • 0
Poslední březnový víkend se návštěvníkům otevřou brány téměř všech památek na Vysočině. Turisté se mohou těšit na řadu novinek. Například na nově zpřístupněné a zrekonstruované prostory, výstavy či opravená nádvoří. Na mnoha památkách si však v letošní sezoně návštěvníci připlatí.

Po zimní pauze se v sobotu probudí zejména všechny čtyři objekty pod správou Národního památkového ústavu (NPÚ): zámky Telč, Náměšť nad Oslavou, Jaroměřice nad Rokytnou a hrad Lipnice.

„V loňském roce je navštívilo něco málo přes 182 tisíc turistů. Rádi bychom si tento trend udrželi. Proto i letos nabídnou bohatý kulturní program, včetně výstav, multižánrových koncertů i speciálních prohlídek,“ ujišťuje Petr Pavelec, ředitel územní správy NPÚ v Českých Budějovicích.

Při návštěvě těchto čtyř objektů se musí turisté připravit na mírné navýšení vstupného. „Je to z důvodu stoupajících cen energií a nákladů spojených s restaurátorskými a stavebními pracemi. V průměru to bude o 20 korun na vybraných trasách. Zvýhodněné vstupné však bude od letoška platit i pro rodiny s jedním dítětem,“ poznamenala mluvčí správy Markéta Slabová.

Na turisty čekají i další historické stavby v kraji. Například hlavním turistickým lákadlem na hradě v Ledči nad Sázavou budou v tomto roce filmy. Není divu, hrad Ledeč patří k nejoblíbenějším lokacím v kraji.

„Kromě toho, že chystáme novou výstavu kostýmů a rekvizit z pohádky Čertí brko, otevíráme i expozici Co se natáčelo na hradě. Díky QR kódům budou mít diváci možnost podívat se do zákulisí natáčení třeba pohádky Anděl páně 2,“ zve kastelán Luděk Šíma.

Na oblíbený snímek vsadí třeba i zámek v Náměšti nad Oslavou. Ten uspořádá mimořádné prohlídky nazvané Partie červeného dragouna. Půjde o volnou adaptaci na motivy známé filmové kriminální komedie.