Bývalý hostinec v Pávově významně poškodil požár, který se rozhořel v podkroví...

Bývalý hostinec v Pávově významně poškodil požár, který se rozhořel v podkroví na podzim roku 2015. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Z vyhořelé hospody má být penzion. Pávovští se bojí, že bude ubytovnou

  • 0
Jihlavskou čtvrtí Pávov se šíří obavy. Jejich zdrojem je ruina někdejšího hostince, který před necelými třemi lety vyhořel a jehož nový majitel začal s opravami. Místní lidé se obávají, že místo hostince vznikne ubytovna pro zahraniční dělníky. Ti už nyní bydlí v zařízeních u blízkého rybníka.

„Bojíme se, že až tu zahraničních dělníků bude ještě více, vzroste kriminalita. Pávov je malý, nezvládne to. Chtěli bychom, aby na místě hostince vzniklo třeba dětské hřiště, ale další ubytovnu tady nechceme,“ říká Tomáš Hájek ze sousedství bývalého pávovského hostince.

Současný majitel vyhořelé stavby Jiří Kovář obavy rozptyluje. „Zavazuji se všem obyvatelům Pávova, že tam nebudou bydlet nepřizpůsobiví občané ani cizí státní příslušníci,“ pronesl Kovář.

Při opravách využil stále platného stavebního povolení od předchozího majitele, který chtěl dlouhodobě opuštěný hostinec přestavět na penzion. Své plány ale bývalý vlastník nedokončil.

„Chceme ale udělat změnu projektu. Věřím, že do jednoho roku bude rekonstrukce ukončena,“ uvedl Kovář.

Místo plánovaných vířivek a tyčí pro tanečnice mají být byty

Podle jeho slov se budova rozměrově nezmění. „Bude dvoupodlažní s podkrovím. Místo vířivých van a tyčí pro tanečnice, které jsou v původním projektu, tam ale budou byty,“ přibližuje.

Původní stavební povolení bylo vydáno v roce 1992, bývalí majitelé hostince jej opakovaně prodlužovali. Postupně se však všechny práce na přestavbě zastavily.

Pak jeden z vlastníků vážně onemocněl a definitivní konec někdejší hospody učinil požár před dvěma lety, založený zřejmě v podkroví bezdomovci, kteří zde přespávali.

Požár budovu poničil, ale ta byla potom ještě dlouhou dobu volně přístupná. Nyní už nový vlastník celý areál oplotil a zamezil vstupu dovnitř.

Na společenské akce si musí pronajímat sál v sousední vsi

Místní dlouho doufali, že hospodu vlastníci obnoví. V Pávově totiž nefunguje - s výjimkou bufetu v autokempu - nejen hospoda, ale ani škola, školka, knihovna, obchod či společenský sál.

„Když pořádáme masopust, musíme si domluvit sál v sousední Stříteži,“ posteskla si před časem předsedkyně pávovského osadního výboru Veronika Dáňová.

Ta se angažovala i v tom, aby vlastníci problém s ruinou hostince odstranili. „Řešili jsme tu hospodu s původními majiteli i s ombudsmanem, který je donutil, aby se s tím něco začalo dělat. Bylo to tam zdraví ohrožující, dovnitř chodily děti, byly tam hromady odpadků,“ popsala Dáňová.

Nyní obyvatelé Pávova napjatě čekají, jakou podobu nabude záměr stávajícího majitele Jiřího Kováře.

Hospodu nechali hygienici uzavřít už v osmdesátých letech

Hostinec u frekventované silnice z Vídně do Prahy vybudoval ve třicátých letech Rudolf Peschout, který měl do té doby v protějším stavení koncesi na prodej tabáku a piva. Po roce 1948 hostinec zkonfiskoval stát.

Hygienici hospodu uzavřeli za posledního hostinského Fero Hlíny už v polovině osmdesátých let, přičemž taneční sál se pro nevyhovující sociální zařízení příliš nepoužíval ani předtím.

Po roce 1989 prodal Podnik bytového hospodářství hospodu Jednotě Třešť, potom přišli další majitelé. Ti začali s dostavbou a nedotaženou rekonstrukcí na penzion.