Radek Jaroš (vpravo) se na expedici Mount Vinson připravoval i v pražském...

Radek Jaroš (vpravo) se na expedici Mount Vinson připravoval i v pražském kryocentru. | foto: Archiv Radka Jaroše

Horolezec Jaroš míří do Antarktidy bez čelovky. Inspiraci dodal Cimrman

  • 4
Horolezec a cestovatel Radek Jaroš se určitě nebude muset trápit tím, jestli letošní Vánoce budou bílé, nebo ne. Dnes totiž odlétá do Antarktidy, kde podnikne expedici Mount Vinson, aby si po výstupu na nejvyšší horu nejchladnějšího kontinentu připsal další vrchol do své mise Koruna světa.

„Tyto Vánoce na blátě rozhodně nebudou,“ říká s úsměvem třiapadesátiletý dobrodruh z Nového Města na Moravě.

Jeho ideální pojetí Vánoc se rozhodně neblíží české klasice s cukrovím a sledováním pohádek.

„V posledních letech jsem přemlouval děti, že bychom už před Vánocemi odjeli na týden na hory a vraceli se pětadvacátého. Bohužel jsem s tímto nápadem neuspěl. Loni jsem byl rozhodnutý, že mezi svátky pojedu někam, kde je strašně moc sněhu, nebo naopak velké teplo,“ zmiňuje.

Letos vyhrála zimní varianta. Jaroš odletí do Jižní Ameriky, odkud se s dalšími členy expedice vydá letadlem na americkou polární základnu. Cílem výpravy pak bude nejvyšší vrchol Antarktidy. Mount Vinson (4 892 m n. m.) se nachází v Ellsworthově pohoří přibližně 1 200 kilometrů západně od jižního pólu. Dosud vrchol zdolalo podle dostupných údajů přes 1 200 lezců.

„Nejsem polárník specialista,“ říká. Pod kopec je vynese letadlo

„V dnešní době není na planetě moc míst, kde nikdy nikdo nebyl. V každém případě Antarktida je rozhodně jedno z těch nejméně navštěvovaných míst. Ale nejsme průkopníci jako všichni ti Amundsenové a Scottové, to ani náhodou. My jsme jen slabej odvar,“ připomíná první dobyvatele jižní točny.

Nekonečné putování sněžnými pláněmi od prvního českého horolezce, jenž vystoupil na všech čtrnáct osmitisícovek, nečekejte.

„Nejsem polárník specialista a nejedeme na půlroční expedici. Z polární základny je to hodina letu malým letadlem pod kopec, odkud povedeme vlastní výstup, na který máme deset dnů. Potáhneme saně podobným stylem jako na Aljašce,“ líčí Jaroš.

Přespávat budou ve stanech, které bude potřeba kvůli silným větrům obestavět sněhovými kvádry.

Na arktické teploty trénoval v kryocentru i zahradním bazénu

Oproti himálajským expedicím je tu přece jen několik zásadních změn. Například to, že si členové výpravy dosyta užijí denního světla, protože bude panovat jev zvaný polární den.

„Je to první expedice, na kterou si vůbec neberu čelovku,“ upozorňuje Radek Jaroš. Naopak kvůli aklimatizaci a lepšímu režimu spánku zvažoval, že si přibalí speciální brýle ovlivňující množství melatoninu.

Jaroš zimu miluje, proto by pro něj výrazně minusové teploty neměly být žádný problém. Před expedicí několikrát „trénoval“ i v pražském kryocentru. Sandály odkládá teprve s prvním sněhem a do přelomu října a listopadu si obvykle nenechává ujít ranní rituál, koupel v zahradním bazénu.

Večer před odletem na expedici se novoměstský cestovatel namlsal u Divadla Járy Cimrmana hrou Dobytí severního pólu. „Tam načerpám dostatek informací, jak se pohybovat u opačného pólu,“ plánoval s úsměvem.