V 90. letech bylo Zapomenuté světlo zfilmováno. V hlavních rolích ve snímku...

V 90. letech bylo Zapomenuté světlo zfilmováno. V hlavních rolích ve snímku excelují Veronika Žilková a Bolek Polívka. Divadelní adaptace Horáckého divadla vychází právě z filmového scénáře. | foto: Archiv ČT

Horácké divadlo začne příští sezonu premiérou Zapomenutého světla

  • 0
Příběh z drsné Vysočiny, autorské projekty, ruskou klasiku i aktuální téma o genderové vyváženosti. To vše nabídne divákům Horácké divadlo v Jihlavě v rámci nové divadelní sezony 2017/2018. Soubor nastuduje a v premiérách uvede šest nových inscenací.

Hlavním leitmotivem, který se bude prolínat připravovanou sezonou, bude téma Sdílení.

„Vím, že slovo ‚sdílení‘ je mnohoznačné a obzvláště v dnešní době může asociovat leccos. Od sdílení facebookových vzkazů až po souznění dvou lidí při sledování hvězd na noční obloze,“ vysvětluje toto pojmenování režisér a umělecký šéf Pavel Šimák.

Premiéry Horáckého divadla v Jihlavě

  • 9. 9. 2017 - Zapomenuté světlo (J. Deml, M. Jelínek, M. T. Růžička)
  • 7. 10. 2017 - Černá komedie (Peter Shaffer)
  • 2. 12. 2017 - Bůh je žena (J. Kačena, K. L. Lolyová)
  • 10. 2. 2018 - Racek (A. P. Čechov)
  • 7. 4. 2018 - Obraz Doriana Graye (O. Wilde, P. Šimák)
  • 5. 5. 2018 - Jediný život (Alžběta Kubíčková)
Zdroj: HDJ

„A o to nám jde - připravit pro naše diváky zážitky, které jsou nečekaně různorodé, a přesto se potkají na jednom místě. Je to přesně ten bod časoprostoru, kdy se propojí energie jeviště a hlediště.“

Sdílení podle něj v sobě skrývá to nejcennější, co divadlo může nabídnout - společný zážitek, emoci, energii, poznání, na které člověk není sám, o které se může dělit s druhými, prožívat je s ostatními, které zkrátka může sdílet. A divadlo je k tomu ideální prostor.

„Veškeré snažení nás divadelníků má smysl teprve tehdy, když své pocity, své sny a umění můžeme s našimi diváky sdílet,“ dodává Pavel Šimák.

Úvodním titulem nové sezony bude hra Zapomenuté světlo, jejíž námět vychází z na tehdejší dobu skandální knihy tasovského básníka a kněze Jakuba Demla. Ten dílo vydal v roce 1934, prvního necenzurovaného vydání se však dočkalo až po více než 50 letech v roce 1985. V knize se Deml vyrovnává s láskou k umírající ženě.

V 90. letech bylo Zapomenuté světlo zfilmováno. V hlavních rolích ve snímku excelují Veronika Žilková a Bolek Polívka. Divadelní adaptace Horáckého divadla vychází právě z filmového scénáře.

Pro konzervativnější publikum divadlo nabídne klasiku v podobě Černé komedie Petera Schaffera, Racka od znalce lidských charakterů Antona Pavloviče Čechova, ale i dramatizaci slavného románu s prvky hororu Obraz Doriana Graye od Oscara Wilda.

Nová sezona nabídne i zcela původní autorské počiny, jako je hra Jediný život inspirovaná poezií a životním osudem básníka Jana Zahradníčka i inscenaci Bůh je žena, která se zase věnuje aktuálnímu tématu genderové vyváženosti.