Jeden z tréninků juniorů Dukly Jihlava letos v únoru.

Jeden z tréninků juniorů Dukly Jihlava letos v únoru. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Při tréninku hokejistů se chlapci zastavilo srdce, oživil ho defibrilátor

  • 21
Při tréninku juniorů jihlavské Dukly dopoledne zkolaboval jeden z hráčů. Osmnáctiletému hokejistovi se zastavilo srdce. Život mu zachránil student medicíny, k jeho oživení použil defibrilátor.

Dramatické okamžiky se odehrály hned na začátku tréninku. „Bylo to na ledě, asi deset minut po zahájení. Najednou se kluk bez cizího přičinění sesunul k zemi,“ popisoval Viktor Ujčík, bývalý hokejista a jeden z trenérů, který pomáhal s první pomocí.

Zdravotník mezinárodní hokejové školy a zároveň student medicíny Metoděj Renza.

Ta probíhala v režii mladého zdravotníka Metoděje Renzy. Čtyřiadvacetiletý student medicíny působí jako zdravotník mezinárodní hokejové školy, která v současné době na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě probíhá.

„Chlapci podal naprosto adekvátní pomoc. Správně použil automatický defibrilátor, který na stadionu je. Dá se říct, že tím mladému muži zachránil život,“ ocenil výkon Metoděje Renzy náměstek a lékař Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Petr Novotný.

Sám Renza se k události zatím vyjadřovat nechce. „Já bych to vůbec nechtěl komentovat. Zatím nemáme bližší informace o stavu chlapce, s jeho rodinou jsem o tom ještě ani nemluvil,“ s omluvou odmítl žádost o informace.

Masáží srdce udržel při životě staršího návštěvníka supermarketu

V podobné situaci se však neocitl poprvé. Život už zachránil staršímu muži před necelými pěti lety, kdy ještě studoval na gymnáziu. V říjnu 2013 zákazník v jednom z jihlavských supermarketů upadl do bezvědomí a Renza mu nepřetržitou masáží srdce až do příjezdu zdravotníků zachránil život. O dva měsíce později ho za to ocenila rada města.

„Já bych ty dva případy moc nesrovnával, byla to zcela jiná situace. Tehdy jsem se k tomu přichomýtnul jako naprostý laik ještě na střední škole. Teď už jsem k tomu přistupoval z pozice zdravotníka mezinárodní hokejové školy a studenta medicíny,“ poznamenal Renza.

Mladého hokejistu, jemuž zachránil život, odvezla sanita záchranné služby do jihlavské nemocnice. „Teď mi přišla zpráva, že by snad měl být kluk v pořádku. Hrozně jsme si všichni oddechli,“ konstatoval těsně před 14. hodinou Viktor Ujčík.