Symboly měsíce, slunce a oblak z klenby domu v ulici Matky Boží znamenají podle restaurátorů přání: Dej Bůh štěstí tomu domu. | foto: Magistrát města Jihlavy

Dělníci objevili staré malby. Pán domu je jako slunce, manželka měsíc

  • 0
Mohlo by se zdát, že v jihlavských domech jsou všechny historické skvosty už dávno objevené. A přesto se nyní podařilo dělníkům objevit další dosud neznámé výtvory. Při rutinní opravě klenby krytého dvoru v domě v ulici Matky Boží odkryli dvě stě let staré nástropní malby.

„Po konzultaci s akademickým malířem Pavlem Procházkou jsme objednali jejich restaurování. Po dokončení prací se na stropě objevily dvě krásné malby měsíce a slunce, obklopené oblaky,“ popsal náměstek primátorky Petr Laštovička.

Podle restaurátorského průzkumu jsou malby z období baroka v Jihlavě ojedinělým nálezem. Malby mají symbolizovat přání: Dej Bůh štěstí tomu domu. „Slunce představuje majitele domu a měsíc jeho manželku jako paní domu,“ přiblížil restaurátor Pavel Procházka.

Dům v ulici Matky Boží s číslem popisným 12 je kulturní památkou. Restaurátorské práce proto musely být podle mluvčí radnice Anety Hrdličkové provedeny šetrně.

Malby holubic byly letos na jaře nalezeny v malé obřadní síni jihlavské radnice.

„Po náhodném nálezu maleb na klenbě domu bylo provedeno celoplošné odkrytí a doplnění chybějících omítek. Poté byla malba sjednocena retuší a doplněna rekonstrukcí,“ popsal restaurátor.

Nové nástěnné malby se letos na jaře podařilo objevit také při opravách malé obřadní síně jihlavské radnice.

„Klenba je dělena do osmi polí, v prvních čtyřech jsou fragmenty evangelistů v oblacích nad anděly. V dalších polích bylo po odkrytí nalezeno nebeské ptactvo. Jedna holubice byla docela zachovalá, z dalších zbyly jen fragmenty,“ prozradil Procházka.

Restaurátoři udělali barevnou rekonstrukci maleb a fragmenty holubic pouze doplnili. Kompletní rekonstrukce malby by znamenala zapojení vlastní fantazie - záznamy o původním vzhledu ale neexistují.