Smetanovo náměstí v Havlíčkově Brodě je socialistická stavba ze 70. let. Brodská radnice z něj chce udělat  místo odpočinku a relaxace s velkými zelenými plochami.

Smetanovo náměstí v Havlíčkově Brodě je socialistická stavba ze 70. let. Brodská radnice z něj chce udělat místo odpočinku a relaxace s velkými zelenými plochami. | foto: Architekt Aleš Burian

Brodský rozpočet počítá s novou ulicí skrz náměstí, kde zbourali panelák

  • 2
Dokončení rekonstrukce Staré radnice. Vybudování nové cyklostezky k Perknovu. A také kompletní výměna chodníků podél celé Masarykovy ulice. I to jsou investice, se kterými počítají na příští rok v Havlíčkově Brodě. Nejvíce emocí však budí chystané úpravy Smetanova náměstí.

Radnice v Havlíčkově Brodě bude příští rok víc šetřit než v roce letošním. Přesto plánuje, stejně jako letos, schodkový rozpočet. Rozdíl mezi příjmy a výdaji by měl činit zhruba 23 milionů korun.

„Tak je rozpočet nastaven a schválen. Je ale možné, že ve skutečnosti se některé akce nestihnou a přejdou do dalšího roku, tudíž bychom mohli hospodařit vyrovnaně či mírně ziskově,“ domnívá se starosta Jan Tecl (ODS).

Rozpočet na příští rok schválili brodští zastupitelé těsně před Vánocemi. Letos měli napilno, protože kvůli komunálním volbám se vše řešilo později, ale město zároveň nechtělo do nového roku vstupovat s rozpočtovým provizoriem.

Během roku 2015 by měl podle schváleného plánu Brod vydat celkem 466 milionů korun. Směr většiny provozních výdajů ovlivnit příliš nemůže. Na investice zbylo necelých 140 milionů.

„Je to asi o čtyřicet milionů méně než v roce letošním,“ přiznal úspory místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).

S vybudováním ulice skrz náměstí opozice nesouhlasí

Investiční akce podle starosty Tecla nebudou nikterak masivní. „Žádné nové významné stavby nepřipravujeme. Uskuteční se větší množství menších akcí nebo dokončení již započatých projektů,“ prohlásil.

Jednou z těch, kolem kterých zastupitelé nejvíce diskutovali, bylo vybudování průjezdní ulice Smetanovým náměstím. Nová komunikace povede nahoru kolem pošty a v místě zbouraného panelového domu se stočí vlevo k Beckovského ulici. Město by to mělo přijít na 18,5 milionu korun.

„Nesouhlasím s tím. Před volbami chtěli všichni mít náměstí klidné a najednou tudy má vést ulice,“ bránila se zařazení této investice do rozpočtu Eva Vyoralová z opozičního sdružení Ženy za Brod. Velké námitky měli i komunisté, jinak by situaci řešilo rovněž hnutí ANO.

„Na Smetanově náměstí je obytná zóna, chodci tam budou mít přednost. Zcela vyloučit dopravu z míst, kde je potřeba zásobování, by bylo chybou,“ opakoval Honzárek již několikrát vyřčenou tezi.

„Nad návrhem úprav náměstí jsme strávili dva roky příprav, na podobě se odborná skupina dohodla. Pojďme to zkusit. Když to nebude fungovat, lze to změnit,“ uzavřel diskusi radní Tomáš Hermann (Společně za Brod).

Cyklisté se dočkají prvního úseku stezky k Perknovu

Osmnáct milionů by měly spolykat i úpravy škol a školských budov. Na opravy městských bytovek pak zastupitelé vyčlenili přibližně deset milionů.

Ze stavebních akcí bude největší dokončení rekonstrukce Staré radnice. To v příštím roce vyjde na 13 milionů korun. Následuje s osmi miliony rekonstrukce ulice Na Ostrově a vybudování nové cyklostezky k Perknovu za šest milionů. „Pro příští rok počítáme s úsekem po pravém břehu řeky od Billy k házenkářským kurtům,“ prozradil Jan Tecl. Podobnou sumu by měla stát kompletní výměna chodníků podél celé Masarykovy ulice.

Do nového roku vstoupí brodská radnice po ekonomické stránce zdravá jako rybka. Z letošního rozpočtu, který plánoval schodek 85 milionů korun, se podařila polovina deficitu ušetřit.

„Na účtech města je momentálně přes sto milionů korun,“ dodal starosta Tecl. Tyto peníze také mají uhradit plánovanou ztrátu v příštím roce.