Čtyřiadvacetiletá hasička z Vladislavi na Třebíčsku zvítězila v závodě Elite Race na mezinárodní soutěži European Firefighter Combat Challenge (FCC) v polské Lodži.

Čtyřiadvacetiletá hasička z Vladislavi na Třebíčsku zvítězila v závodě Elite Race na mezinárodní soutěži European Firefighter Combat Challenge (FCC) v polské Lodži. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Hasička z Třebíčska vyhrála extrémní závod v polské Lodži

  • 1
Záchranářka a hasička Pavlína Havlenová z Vladislavi na Třebíčsku má na svém kontě další skvělý úspěch. Zvítězila v závodě Elite Race na mezinárodní soutěži European Firefighter Combat Challenge (FCC), který se uskutečnil v Lodži.

Havlenová v Polsku během víkendu navíc skvěle zvládla i další dvě klání: bronzová skončila v individuálním závodě zařazeném do seriálu mistrovství Evropy a druhou příčku obsadila v tandemech žen.

Závody FCC patří k nejtvrdším soutěžím svého druhu, které testují všestrannou fyzickou kondici a vystavují soutěžící – zpravidla profesionální a dobrovolné hasiče – podobně extrémní zátěži jako při reálných zásazích.

Čtyřiadvacetiletá Havlenová, která pracuje jako profesionální záchranářka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina a zároveň je dobrovolnou hasičkou ve Vladislavi, byla na soutěži v Lodži jedinou nominovanou Češkou. Náročného závodu jednotlivců se z časových důvodů původně ani zúčastnit neměla. Nakonec však běžela a z kvalifikací postoupila až do finále evropského šampionátu, kde skončila třetí.

„Vůbec jsem nečekala, že bych postoupila i do Elite Race. Tam jsem si pak dala za cíl obhájit bronz. Svůj rozběh jsem vyhrála, takže jsem věděla, že jsem nejhůř třetí. Během dalších rozběhů jsem si povídala s Poláky a oni najednou začali hrozně křičet a gratulovat mi. Slyšela jsem, že jsem první! Bylo to opravdu hodně těžké, tři závody ve třech dnech, navíc pršelo a byla mokrá dráha,“ líčila hasička z Vladislavi.