Námraza ve čtvrtek ráno u Hladova na Jihlavsku. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Velké Meziříčí je bez proudu, námraza poškodila elektrické vedení

  • 1
Vysočinu potrápilo zimní počasí. Ve velké části Velkého Meziříčí nejde elektřina, protože silná námraza poškodila elektrické vedení. Hasiči na Vysočině také od středy zasahovali u desítek padlých stromů.

Bez elektrického proudu je podle prvních informací kolem tří čtvrtin domácností Velkého Meziříčí, města s 11 700 obyvateli. Jak dlouho výpadek potrvá, zatím energetici nedokážou odhadnout.

Mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha ČTK řekl, že vodiče byly poškozeny, přestože je energetici vyhřívali. V jiných částech Vysočiny v působnosti firmy E.ON zatím problémy s dodávkami elektřiny nejsou, uvedl.

Polámané stromy hasiči odstraňovali hlavně ze silnic. "Stromy padají pod tíhou silné námrazy," uvedla mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová.

"Zásah byl nutný například na Jihlavsku na silnicích u Staré Říše, Jamného, Stáje nebo Zhoře. Na Třebíčsku likvidovali hasiči popadané stromy u Stříteže, Hrotovic nebo obce Horky," řekla Musilová.

Stromy padaly hlavně v noci a v časných ranních hodinách. Padlý strom zkomplikoval provoz na železniční trati u Kundratic na Žďársku.

K odklízení stromů, které padly na silnice vyjížděli hasiči například do Bukova na Žďársku nebo na silnici k obci Horky na Třebíčsku.

"Všechny události, u kterých jsme zasahovali v souvislosti s počasím, se zatím obešly bez zranění osob," dodala Musilová.

Popadané stromy zaměstnávaly hasiče na Vysočině i ve čtvrtek dopoledne. Od sedmé do desáté zasahovali u patnácti případů.  Nejčastěji vyjížděli hasiči na Žďársko.

Po pádu stromu zůstala na několik minut zcela neprůjezdná silnice spojující obec Písečné a Bystřici nad Pernštejnem. Komplikace způsobily popadané stromy také na silnicích na Třebíčsku například u Mladoňovic, Petrůvek nebo Rudíkova.

Na Žďársku zasahovali hasiči například na silnici u Radňovic, Křídel nebo Chlumku.

Od středečního rána se počet zásahů hasičů u popadaných stromů vyšplhal na sedmatřicet.