Hasiči dukovanské elektrárny vylovili a vypustili do přírody zajíce, který...

Hasiči dukovanské elektrárny vylovili a vypustili do přírody zajíce, který spadl do vypuštěného bazénu chladící věže. | foto: HZS Jaderné elektrárna Dukovany

Hasiči lovili v dukovanské elektrárně zajíce. Spadl do chladící věže

  • 3
Jednotka hasičů Jaderné elektrárny Dukovany si připsala zajímavý zásah. Z vypuštěné vodní nádrže v jedné z chladících věží lovila zajíce. Do třímetrové hloubky ušák spadl zřejmě vinou své nepozornosti. Odchyt zvěře není v jaderné elektrárně neobvyklý.

Vyděšeného zajíce si ve vypuštěné 2,8 metru hluboké nádrži všimla ochranka, která v areálu vykonává pochůzkovou činnost. „Za pět minut po oznámení jsme byli na místě, zajíce jsme odchytili a vypustili do volné přírody,“ uvedl Josef Čapek, vedoucí útvaru požární ochrany dukovanské elektrárny.

K vylovení zajíce museli jeho lidé použít odchytovou síť. „A také jsme využili zkušeností myslivců sloužících v našem hasičském útvaru,“ usmívá se Čapek. Podle něj bylo velkým štěstím, že zajíc spadl do jediné z osmi nádrží, která byla kvůli údržbě vypuštěná.

Při odchytu se hodily i myslivecké zkušenosti některých členů sboru.

„Od počátku roku probíhá plánovaná výměna vnitřních vestaveb chladicí věže číslo 6, při které dochází k výměně původní dřevěné vestavby za novou sklolaminátovou,“ objasnil důvod vypuštění bazénu mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Věž číslo 6 je poslední rekonstruovanou věží. „U zbývajících sedmi věží proběhly rekonstrukce v uplynulých dvou letech,“ dodal mluvčí.

Výskyt zajíců v areálu elektrárny je poměrně běžným jevem. Areál elektrárny je obrovský, mnoho jich tu žije po generace, nory si vyhloubili už při výstavbě před postavením oplocení. I díky plotu tu nemají žádného predátora, který by je ohrožoval, naopak tu najdou dostatek zeleně.

„Když se tu zajíci přemnoží, snažíme se je odchytávat a vypouštět mimo areál. Jenže tu mají své nory a nikdy se to nepovede tak důkladně, aby zde žádný nezbyl,“ svěřil se Jiří Bezděk.

Poměrně běžný je ale v elektrárně a jejích zařízeních odchyt i dalších druhů zvěře. V zimě bývá pravidlem, že se do vyhřátých míst elektrárny nastěhují netopýři, kteří ve skalách v okolí nedaleké Dalešické přehrady běžně žijí (přečíst si můžete zde). Nedávno až do strojovny vlezla velká užovka.

Na gymnasty s dobrým postřehem a rychlou reakcí si dukovanští hasiči museli zahrát i loni v létě, kdy v útrobách chladící věže chytali a nakonec úspěšně ulovili poštolku. I tu vypustili ve volné přírodě (o případu se dočtete zde). Ochránci přírody pak z přepadu Dalešické přehrady, jež k elektrárně patří, vysvobodili flegmatického bobra (více informací najdete zde).