Hasiči změřili koncentrace oxidu uhelnatého v celém domě (ilustrační foto).

Hasiči změřili koncentrace oxidu uhelnatého v celém domě (ilustrační foto). | foto: Michal Šafus, Požáry.cz

Hasiči evakuovali dva byty v Brodě, z karmy unikal oxid uhelnatý

  • 1
Docela rušno bylo ve středu hodinu před půlnocí v havlíčkobrodské Zahradní ulici. Unikající oxid uhelnatý tam způsobil zdravotní potíže obyvatelům jednoho z domů. Nebezpečného plynu se nadýchali tři lidé, jedna paní skončila na pozorování v havlíčkobrodské nemocnici.

Oxidem uhelnatým byly zasaženy dva byty. Ve spodním byli dva lidé, kteří oznámili, že se jim dělá mdlo a mají problémy, přivolali proto hasiče i zdravotníky a otevřeli okna.

"Hasiči po příjezdu v již odvětraném bytě prováděli měření a vysokou koncentraci oxidu uhelnatého nenaměřili," sdělila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Hasiči však prováděli průzkum i v dalších částech domu a zvýšené koncentrace oxidu uhelnatého naměřili i v bytě o patro výš, kde spala starší paní. Tu hasiči probudili a předali do péče zdravotníkům. S hasiči však prý zcela normálně komunikovala a neměla žádné problémy.

"Ošetřili jsem jednu paní, která ale neměla zdravotní komplikace. Přesto byla převezená do nemocnice na pozorování," uvedla ředitelka zdravotnické záchranné služby na Vysočině Vladislava Filová.

"Hasiči i druhý byt odvětrali a změřili koncentrace v celém domě s negativním výsledkem," dodala mluvčí hasičů Musilová.

Oxid uhelnatý měl unikat z karmy jednoho z bytů. "Plynové spotřebiče  ve dvou bytech  byly vyloučeny z užívání a nesmí se nyní s nimi přitápět," dodala Musilová.