V komediálním seriálu Špunti na cestě, pro jehož natáčení si tvůrci vybrali i...

V komediálním seriálu Špunti na cestě, pro jehož natáčení si tvůrci vybrali i technickou památku Šlakhamr u Hamrů nad Sázavou, si zahrála řada známých herců v čele s Pavlem Liškou, Jiřím Langmajerem nebo Miroslavem Donutilem. U Šlakhamru se natáčela také scéna se svatebním obřadem. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Špunti na cestě, prázdninové putování Roburem se natáčelo na Šlakhamru

  • 0
Šlakhamr, bývalý Brdíčkův mlýn u Hamrů nad Sázavou na Žďársku, obsadili v uplynulých týdnech filmaři. V areálu památky vzniká pod taktovkou režiséra Jiřího Chlumského dobrodružný komediální seriál České televize Špunti na cestě. S koncem čtyřměsíčního natáčení se počítá v září.

Třináctidílná série, jež se má na obrazovkách objevit během příštího roku, navazuje na úspěšnou filmovou letní komedii téhož režiséra, Špunti na vodě, která se před pěti lety částečně natáčela rovněž na Šlakhamru.

Na snímek podle scénáře Marcela Bystroně dorazilo do kin více než 400 tisíc diváků. A stejný autor je podepsán i pod seriálovou verzí.

„Scénáře Marcela Bystroně jsou opět moc dobře napsané, stejně jako tomu bylo v případě filmu, což je ale trošku jiný žánr. U seriálu je to ještě těžší, protože naplnit třináct dílů - což je dost, aby to nebyla nějaká vata, není určitě snadné,“ zhodnotil herec Pavel Liška. Toho diváci v roli Ondřeje mohli vidět již ve filmové podobě Špuntů.

„Mě na seriálu nejvíc baví vtipné dialogy a dobře napsané postavy. Třeba mladý, šestnáctiletý Kuba, který se během prázdnin zamiluje asi šestkrát. V podstatě vždy, když rodina změní lokaci, se Kuba nejpozději do deseti minut po příjezdu na nové místo zakouká do nové dívky. Úspěšný tedy moc není, ale ten elán, s kterým se do každého vztahu vrhá, mi něco připomíná, asi mládí,“ řekl kreativní producent Josef Viewegh.

Série malých i velkých katastrof

Diváky tentokrát v seriálu nečeká vodácké dobrodružství, jako tomu bylo ve filmu. Místo po řece se totiž hlavní hrdinové budou pohybovat v poněkud netradičním vozidle - starém upraveném obytném autobusu značky Robur.

„Sérii malých i velkých katastrof postupně promění v dobrodružství, které semkne rodinu pevně dohromady. Na cestě nakonec stráví velkou většinu prázdnin. A bude to nezapomenutelná jízda,“ nastiňuje děj anotace seriálu.

Komediální seriál Špunti na cestě

  • Scénář: Marcel Bystroň, Petr Hudský
  • Režie: Jiří Chlumský
  • Dramaturgie: Petr Pauer
  • Kamera: Asen Šopov, Pavel Berkovič
  • Výkonná producentka: Monika Effenbergová
  • Vedoucí natáčení: Šárka Oujezdská
  • Kreativní producent: Josef Viewegh
  • Hrají: Jiří Langmajer, Tatiana Dyková, David Novotný, Anna Polívková, Miroslav Donutil, Arnošt Goldflam, Dana Syslová, Pavel Liška, Pavla Gajdošíková a další

V jednotlivých dílech diváci uvidí jak postavy, jež znají z filmových Špuntů, tak i nové tváře. Mezi herci nechybí opět pár tvořený Jiřím Langmajerem a Tatianou Dykovou, dále Pavel Liška, jehož partnerkou je však tentokrát Pavla Gajdošíková, nebo Anna Polívková, která má po boku místo Hynka Čermáka nově Davida Novotného. V seriálu se diváci znovu setkají rovněž s duem Dana Syslová a Arnošt Goldflam.

„Novou a velice výraznou postavou, která se v předloze neobjevila, je strejda Karel. Bývalý rocker a zvukař bigbítových kapel, jehož hraje Miroslav Donutil,“ dodal Josef Viewegh.

Ve Špuntech na cestě čeká diváky rovněž přehlídka mnoha krásných koutů Česka i Slovenska. Kromě již zmiňovaného Šlakhamru u Žďáru nad Sázavou se točilo například i v Posázaví, Brdech, Lounech, na Lužnici, v Praze nebo v Českém ráji.