Festival Hračkobraní na zámku v Kamenici nad Lipou.

Festival Hračkobraní na zámku v Kamenici nad Lipou. | foto: Jaroslav Šnajdr, MAFRA

Správnou hračkou jsou stavebnice, Hurvínek, Mořský svět nebo Zavináč

  • 0
Zámek v Kamenici nad Lipou se přeměnil v jedno obří hračkářství. Až do neděle hostí festival Hračkobraní. Od středy se mohou děti i dospělí pokochat pohledem na tisíce českých hraček ze dřeva a textilu. Uvidí třeba Kukyho, Hurvínka, ale i houpací poníky či dřevěné stavebnice.

Devátý ročník festivalu může dát rodičům i dětem odpověď na otázku, jaká hračka je správná - několik místností je věnováno výstavě Správných hraček.

Tedy těch, které odborníci vybrali z hlediska kvality a estetiky jako nejlepší a udělili jim značku zelenobílého listu s konkrétním rokem, podle níž zákazníci "vyvolené" hračky poznají v obchodech.

Mezi Správnými hračkami jsou k vidění například dřevěná skládací stavebnice, vystřihovací maňásci, 3D kroužky, stavebnice Mořský svět, vtipná dřevěná koza, textilní hračky v zavinovačce zvaní Zavináči, či loutky Spejbla, Hurvínka a Máničky.

Velký úspěch má na Hračkobraní i zadní část expozice, kde je prostor věnovaný jízdě na dvou jezdících ponících. Ty jsou letos na Hračkobraní poprvé. "Postavíte se ve třmenech a tím pohybem se poník dává do pohybu," popsal za organizátory Hračkobraní Petr Pech fungování těchto velkých hraček.

O dřevěné skládačky římských bazilik mají zájem i v Itálii

Mezi Správnými hračkami nechybí ani dřevěná miniatura českobudějovické goticko-renesanční Černé věže. Ta je součástí sady České památky 2. Vyrábí ji firma, kterou vlastní Stanislav Drašnar z Nového Hrádku na Náchodsku.

"Firmu, know-how a průmyslový vzor jsem odkoupil v roce 2009 od Libora Botka, kněze působícího v Ostravě. Byl to jeho nápad, ale už na to neměl čas," upřesnil podnikatel.

Jeho stavebnice jsou určené dětem od pěti let. Ty si mohou z kusů pečlivě propracovaných dřívek vyrobit známé české hrady, katedrálu na Velehradě nebo římské baziliky. "Ty jsou hodně úspěšné. Dokonce natolik, že je v hojném počtu vyvážíme do Itálie," řekl Drašnar.

Děti podle něj rády staví také vodní hamr. "Má kolo, se kterým jde točit, tak asi proto," usmívá se Drašnar. Ceny se pohybují od pěti do zhruba osmi stovek za stavebnici.

Za největší úspěch firmy, postavičku Kukyho, může Svěrák

Titul Správná hračka dostala již šestkrát také firma, která vyrábí Kukyho - slavnou filmovou postavičku. "V roce 2009 nás oslovil pan Svěrák s tím, že by chtěl vyrobit postavičku medvídka Kukyho. Trval na tom, aby byl realistický - z ošuntělé látky a měl díru na bříšku. To jsme mu rozmluvili," popsal Vladimír Beckert, jak postavička vznikla.

"Hračka měla největší úspěch za dvacetiletou historii naší firmy. Jen za první rok se jí prodalo 60 tisíc kusů," uvedl Beckert, který podniká se ženou. První ocenění Správná hračka dostali již v roce 1995 za sadu maňásků

Festival končí v neděli. Loni se za pět dnů přišlo do kamenického zámku podívat 7 500 lidí, zatím nejvíce v historii. Pro návštěvníky je tam i letos připraveno více výstav. K vidění jsou třeba i historické hračky ze sbírky Františka Kyncla.