Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Exstarostu Lipnice policie viní ze zpronevěry a podvodu

  • 0
Nové vedení Lipnice nad Sázavou ihned po volbách upozornilo na podivné kroky svých předchůdců. To, že v obci nebylo vše v pořádku, nyní potvrdila i policie. Vyšetřovatelé obvinili exstarostu Ladislava Horkého a jednoho z podnikatelů z nekalých praktik. Oba čeká soud.

"Problémy se táhly dlouhou dobu. Snažil jsem se na to už v minulém období na zastupitelstvu upozorňovat. Tehdy jsem ale byl v opozici a kolegové neměli vůli v něčem hloubat," konstatoval nynější starosty Lipnice Leoš Bláha.

"Jsem rád, že se situace otočila a že policie prokázala, že k nepravostem tu opravdu docházelo," dodal.

Vyšetřovatelé těch nepravostí našli hned několik. Podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové se všechny týkají nekalých praktik při správě svěřeného majetku a způsobu hospodaření Lipnice v minulém volebním období.

Obviněn je jak padesátiletý bývalý starosta Ladislav Horký, tak šestačtyřicetiletý podnikatel, který podle policie Horkému v některých záležitostech pomáhal.

Do účetnictví zařazoval fiktivní doklady a faktury

Ladislava Horkého policie viní hned ze tří trestných činů. Podle vyšetřovatele se dopustil zpronevěry, když peníze, které obec získala na nákup pozemků, použil na běžný chod Lipnice a na provozní výdaje.

Do účetnictví úřadu zařazoval fiktivní doklady a faktury za práce a dodávky, které nikdy nebyly provedeny, čímž se dopustil podvodu.

Za tři roky stihl ještě i úvěrový podvod. "Při sjednávání úvěru předložil peněžnímu ústavu dokumenty, které byly sice schváleny zastupitelstvem, ale byly určeny pro jednání o získání úvěru v jiné bance," popsala Čírtková.

Bývalý starosta způsobil škodu v řádu milionů korun. Za své jednání tak může jít do vězení až na osm let. Jeho komplic, který s podvody pomáhal, si může odsedět šest let.

A to nemusí být vše. "Kriminalisté se případem nadále zabývají a nevylučují, že se okruh obviněných ještě rozšíří. Stejně tak je pravděpodobné, že se trestní stíhání rozšíří o další trestné činy," upozornila policejní mluvčí.

"Vše jsem dělal jen pro rozvoj obce," tvrdil dříve Horký

Ladislava Horkého se MF DNES nepodařilo zkontaktovat. Mobilní telefon se po celý den hlásil jako nedostupný. Už v dřívějších vyjádřeních však exstarosta jakákoliv obvinění odmítl s tvrzením, že vše dělal jen pro rozvoj obce, která se dlouhá léta potýkala s nedostatkem peněz.

"Budu se hájit. Stojí za mnou práce, která bude na Lipnici vždy vidět. Nebýt mne, nemá Lipnice nové náměstí, možná by nebyl ani plyn, určitě by nešlo tolik peněz do oprav komunikací nebo do školy, obec prokoukla," vysvětloval krátce poté, co bylo podáno trestní oznámení.

Všechny prohřešky začalo nové vedení obce objevovat hned po podzimních komunálních volbách. Stačilo udělat kontrolu v účetnictví a hned začali vypadávat první kostlivci. Nakonec to skončilo tak, že obci hrozil bankrot, neměla peníze na účtech a musela hradit statisícové měsíční splátky.

V březnu Lipnici chybělo šest milionů. "Naštěstí se nám pak podařilo přesvědčit třetí banku k refinancování půjček, nastavit delší splátkový kalendář a měsíční úhrady podstatně snížit," popsal Bláha. Zachránit se podařilo i základní školu, jíž hrozilo zrušení, neměla totiž peníze na provoz a dlužila obci.

Jak Leoš Bláha podotkl, obec bude chtít část prokazatelných ztrát získat od bývalého starosty a jeho společníka zpět. Na žádost obce už Horkému soud obstavil účet a část majetku.

Náhrada škody by se měla řešit v tomto trestně-právním sporu, druhý její díl posoudí soud v občansko-právním řízení. "Zatím jsme sumu vyčíslili na více než milion, ale záležitost to ještě není uzavřená," dodal Bláha.