V Tower na pražské Pankráci (stav v lednu 2017).

V Tower na pražské Pankráci (stav v lednu 2017). | foto:  Michal ŠulaMAFRA

Stavební firma PSJ je v insolvenci, potápí ji i problémy v Rusku

  • 21
Jihlavská firma PSJ řeší velké finanční potíže. Největší stavební společnost na Vysočině a jedna z nejvýznamnějších i v celostátním měřítku na sebe v pondělí podala insolvenční návrh. Stalo se tak u Krajského soudu v Brně. Na vině jsou potíže s několika nepovedenými zakázkami.

Snažili se přitáhnout nového investora nebo finančního partnera. To se ale nepodařilo a společnost PSJ tak musela na sebe podat insolvenční návrh.

„Jednání o nalezení vhodného finančního partnera byla přes veškerou snahu představenstva neúspěšná. Proto představenstvo splnilo svou zákonnou povinnost a předmětný návrh soudu učinilo,“ uvedl mluvčí firmy Miroslav Fuks.

PSJ se potýká na jedné straně s pohledávkami vůči třetím osobám, které jsou zhruba ve výši 1,75 miliardy korun. „Nacházíme se v úpadku ve formě druhotné platební neschopnosti,“ konstatovalo vedení PSJ v dokumentu zdůvodňujícím insolvenční návrh.

Velkým problémem jsou ale také ztráty, jimiž skončily některé z významných tuzemských či zahraničních zakázek.

Na projektech v Rusku společnost utrpěla miliardové ztráty

Jednou z nich byla výstavba obchodně-zábavního centra v Nižném Novgorodu v Rusku. Stavba trvala téměř dva roky, vyžádala si investici kolem 2,8 miliardy rublů a byl to jeden z největších projektů PSJ v její historii. Jenže zakázka dokončená na podzim 2015 nedopadla finančně vůbec dobře.

„Negativní výsledek projektu byl dán souběhem několika příčin. Projekt byl přebírán ve fázi hrubé stavby a v průběhu výstavby se objevovaly komplikace, které nebylo možné při podpisu smlouvy předpokládat a investor odmítl tyto skutečnosti finančně kompenzovat,“ uvedlo nyní v návrhu na insolvenci představenstvo firmy PSJ.

Problém byl i v nastavené fakturaci a projevila se rovněž složitost místního prostředí v Rusku. Společnými investory tohoto projektu byly firmy Elektronika Plus, která vlastní několik ruských obchodních center, a Marins Group provozující v Rusku síť hotelů.

PSJ v Rusku narazilo i s další zakázkou na stavbu závodu na výrobu OSB desek v Ufě. „V důsledku nepředvídatelných změn úpravy technických norem v Ruské federaci došlo k problémům se svařitelností spojů na rozvodech systému požární vody. Systém následně neobstál v tlakových zkouškách, vyžádal si dodatečné opravy a úpravy, což mělo za následek zpoždění v předání díla investorovi a jím uplatněné smluvní pokuty,“ popsalo vedení společnosti PSJ tento problém.

Systém požární vody bylo potřeba opravit, vyměnit jeho podstatné části a tím naskakovaly pro jihlavskou stavební společnost vícenáklady. „Na této zakázce jsme ztratili víc než 13 milionů eur (přes 330 milionů korun - ­pozn. redakce),“ vyčíslil před časem v rozhovoru pro magazín E15 předseda představenstva PSJ František Vaculík.

Výdělek stavební firmě nepřinesly ani mrakodrapy na Pankráci

Vrásky vedení firmy přidělal rovněž projekt třicetipatrového výškového bytového domu V Tower v Praze na Pankráci.

Dokončit záchytné parkoviště u hřbitova může být problém

Firma PSJ má momentálně zakázky i přímo v Jihlavě. Staví například záchytné parkoviště u hřbitova a upravuje navazující křižovatku. Jsou to práce za 30 milionů korun.

„Smlouvy jsou nastavené tak, že to, co tam už dovezli, například materiál, je od té chvíle naše. Městu hrozí ‚jen‘ to, že nebude pokračovat stavba. Byť i to by byl průšvih,“ poznamenal s ohledem na poskytnutí evropských dotací jihlavský primátor Rudolf Chloupek.

Předpokládá, že práce budou - byť už pod insolvenčním správcem - pokračovat. Pokud by tomu tak nebylo, má radnice připravené řešení včetně odstoupení od smlouvy.

„To by bylo nepříjemné, protože celá záležitost by se protáhla. Ale máme víceméně odsouhlasené, že můžeme upravit časový režim čerpání dotace, takže by to snad mohlo projít,“ řekl Chloupek. 

V Jihlavě získala zakázku na výstavbu cyklostezky do průmyslové zóny v Pávově společnost Alpine Bau. Ta donedávna patřila společnosti PSJ, pak ale veškeré podíly prodala koncernu Porr. „Tady to vypadá, že to bude včas dokončeno,“ uvedl náměstek primátora Vratislav Výborný.

Společnost PSJ v Jihlavě má i řadu jiných aktivit - například ve fotbale nebo v Teniscentru. Tam je město menšinovým akcionářem. „Předpokládám, že akcie v jednotlivých aktivitách bude řešit konkurzní správce,“ připomněl Výborný.

„S ohledem na vysoké standardy celého díla došlo ke komplikacím a prodražování subdodavatelských prací. Vzhledem k typu stavby - vysoké úzké budově - a nutné koordinaci postupů různých prací a různých subdodavatelských firem nebyly k dispozici dostatečné kapacity přístupových dopravních kanálů. Tím docházelo k časovým skluzům se všemi finančními důsledky,“ uvedl František Vaculík a jeho kolegové v představenstvu. Subdodavatelské ceny narůstaly a projekt se dostal do ztráty.

Nepříznivě pro ekonomiku PSJ dopadla také zakázka Main Point Pankrác, což je administrativní budova v sousedství mrakodrapů na Pankráci. Prvním úskalím v tomto případě byly rozdíly cen některých položek oproti rozpočtovaným ve fázi přípravy.

A ještě něco. „Obdobně jako v paralelně realizované výstavbě V Tower nebylo k dispozici dostatek kvalifikovaných pracovních sil a vyvolané operativní změny a související obtížná koordinace postupu prací znamenaly negativní finanční dopad do výsledku zakázky,“ konstatovalo vedení PSJ.

Celkové dluhy přesáhly výši jedné a tři čtvrtě miliardy korun

Firma má podle informací v insolvenčním návrhu dluhy vůči 1 501 věřitelům v celkové výši přes 1,76 miliardy korun. Po splatnosti více než tři měsíce jsou závazky za 908 milionů korun.

V PSJ pracuje 268 zaměstnanců. Tržby společnosti loni dosáhly téměř čtyř miliard korun. „Firma zatím funguje normálně. V tuto chvíli ale nejsem schopen více komentovat. Jaký bude vývoj, to bude v rukou insolvenčního správce,“ uvedl na dotaz iDNES.cz mluvčí stavební společnosti Miroslav Fuks.

Pankrácký mrakodrap V Tower (21. 1. 2017)

21. ledna 2017