Ekopavilon v centru Eden, který byl loni v létě uzavřený kvůli přehřívání, je už zase otevřený. Podle generálního dodavatele stavby, firmy PKS stavby, je objekt řádně dokončený bez vad a nedodělků.

Ekopavilon v centru Eden, který byl loni v létě uzavřený kvůli přehřívání, je už zase otevřený. Podle generálního dodavatele stavby, firmy PKS stavby, je objekt řádně dokončený bez vad a nedodělků. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Místo ráje černá díra. Štědře zadotované centrum Eden polyká miliony

  • 2
Z turistické novinky, kterou se Bystřice nad Pernštejnem chtěla chlubit, se stala podle kritiků černá díra na peníze a noční můra. Vybudování centra Eden stálo město dvakrát tolik, než kolik původně počítalo. K tomu se přidaly problémy s přehříváním jednoho z pavilonů a rezignací ředitele.

Z prvního roku fungování centra Eden panuje v Bystřici nad Pernštejnem velké rozčarování. Ocitlo se ve ztrátě sedm milionů korun, přitom vytyčený cíl byl na startu o dva a půl milionu příznivější.

Navíc podle kritiků celý projekt vytáhl z městské kasy mnohem víc peněz, než vedení radnice původně avizovalo.

Jak šel čas v Edenu

květen 2012 – představení hotového projektu a časového harmonogramu bystřickým zastupitelům.

červen 2012 – město založilo farmu s názvem Eden Centre, s.r.o., která zahrnuje zemědělskou činnost.

Jednatelem se potom v srpnu stal Michal Burian.

září 2013 – poklepání základního kamene centra Eden, zakázku vysoutěžily firmy PKS stavby a SPH stavby, zakázku na informační systémy vyhrál Maxprogres.

duben 2014 – Michal Burian se stává jednatelem Eden servisní, s.r.o., která se stará o turistickou část.

březen 2015 – slavnostní otevření centra za 170 milionů korun, zahrnuje zrekonstruovaný panský dvůr, futuristický ekopavilon, minipivovar či horáckou vesnici.

léto 2015 – ekopavilon je kvůli přehřívání uzavřený, ředitel Burian viní projektanta a vyčísluje ztrátu na vstupném na půl milionu korun.

únor 2016 – Michal Burian překvapivě končí, město přišlo rázem o autora projektu, manažera zařízení a jednatele dvou firem.

březen 2016 – starosta Karel Pačiska a místostarosta Josef Vojta se stávají jednateli městských firem Eden Centre a Eden servisní.

květen 2016 – ekopavilon je otevřený, podle místostarosty je většina problémů odstraněna, v reklamaci je slaboproud a měření a regulace.

Město vstoupilo do projektu s tím, že do centra Eden investuje kolem 40 milionů korun. Celkové náklady projektu přesahovaly 150 milionů korun, 115 milionů z toho tvořila evropská dotace. Jenže částka, kterou poskytlo město, už je podle opozice zhruba dvojnásobně překročená.

Nová turistická atrakce je navíc od konce února bez ředitele. Michal Burian, který celý projekt připravoval a rozjížděl, nečekaně skončil na vlastní žádost. Odchod zdůvodnil zdravotními důvody, ale také spory s vedením města.

„Vyčítáme vedení města, že více nekontrolovalo činnost pana Buriana,“ říká zastupitel a předseda finančního výboru Martin Svoboda (ANO).

Co nebylo schváleno, nemohlo být nakoupeno

Společně se svým kolegou Martinem Bártou spočítal, že se spoluúčast města na přestavbě zchátralého dvora Mitrovských vyšplhala na 70 milionů korun. Když navíc započítali základní jmění farmy (5 milionů), nákup zemědělské techniky (3,1 milionu), spoluúčast na dotaci poskytnutou na propagaci (1,5 milionu), kumulované ztráty obou městských „eseróček“ spjatých s Edenem a další položky, došli až k částce 90 milionů korun.

„Kolegové zastupitelé sice účelově ‚smotali‘ různá čísla z různých akcí, různých společností, různých investic, ale řádově odpovídají,“ reagoval na kritiku místostarosta Josef Vojta (Sdružení za rozvoj bystřického regionu). Starosta Karel Pačiska (ČSSD) od minulého čtvrtka na dotazy MF DNES neodpověděl a na telefonáty nereagoval.

Fotogalerie z oslav v Edenu

Bývalý manažer a jednatel Edenu Michal Burian tvrdí, že všechny útraty musel mít schváleny městem. „Kontrola byla stoprocentní, co nebylo schváleno, nemohlo být nakoupeno. Kolik výdajů ale šlo na konto Edenu mimo mě, nevím. Nikdy jsem se k těmto údajům nedostal,“ říká Burian.

Tento odborník na evropské dotace a turistický ruch z Tišnovska dostal svým krokem vedení města na začátku nové sezony pod velký tlak. Aby mohly farma (Eden Centre, s.r.o.) i turistické centrum (Eden servisní, s.r.o.) fungovat, stali se narychlo jednateli starosta s místostarostou. Manažerská židle zatím zůstala prázdná, vedení města chce vybrat nového šéfa až po sezoně.

Mělo být zapojeno víc hlav a víc rozumu, tvrdí koaliční kritik

Zastupitelům vadí, že mají o Edenu málo informací. „V podstatě se Eden začal řešit až po odchodu pana Buriana. Do té doby se vedení města tvářilo, že je vše v naprostém pořádku,“ tvrdí Martin Svoboda, který hlavní díl viny za současný stav přisuzuje bývalému řediteli.

Eden čekají kontroly

Radnice čerpala na vybudování Edenu štědrou dotaci ve výši 115 milionů z evropských fondů. Vedení města i přes problémy ujišťuje, že vracení těchto peněz nehrozí.

„Minulý týden tu byla kontrola z regionálního operačního programu a neshledala nedostatky,“ tvrdí místostarosta Josef Vojta.

Příjemce dotace musí podle pravidel každý rok po dobu udržitelnosti projektu, což je v tomto případě pět let, předkládat monitorovací zprávu.

„Tím dokládá naplnění cílů a indikátorů projektu, zejména také jeho provozuschopnost. Udržitelnost projektu začíná běžet od předložení závěrečné zprávy se žádostí o platbu, to je v tomto případě od 29. května 2015. Kontrola udržitelnosti projektu ze strany poskytovatele dotace bude tedy teprve zahájena až s předložením monitorovací zprávy,“ informovala Kateřina Kurková, mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod.

O odstoupení ředitele Michala Buriana nebo potížích s ekopavilonem úředníci vědí. „V současné době u projektu probíhá audit ze strany ministerstva financí, kontrola dosud není uzavřena,“ řekla mluvčí Kurková.

Kritici se objevili také v řadách koaliční ČSSD. „Nejsem nadšen z faktu, že se Eden nestal výkladní skříní našeho města, ale jeho noční můrou. Ne všechno nám bylo řečeno,“ poukazuje Vladimír Cisár.

Podle něj byl problém v úzkém kolektivu lidí. „Rozsáhlé projekty potřebují i rozsáhlou síť pracovníků při přípravě i realizaci. Není to alibismus, ale i zde platí - víc hlav, víc rozumu,“ říká Cisár. Už loni v listopadu se vzdal mandátu právě kvůli Edenu zastupitel Pavel Lukša (ČSSD).

Opozice chce Eden prověřit. „Bohužel se nyní vynořují další a další kostlivci ze skříně,“ říká zastupitel a člen kontrolního výboru Vít Novotný (Otevřená radnice).

„Nemám v úmyslu být za otloukánka, který za to může. Potvrdil jsem, že se účasti na kontrolním výboru nebráním, budou-li si to přát,“ vzkázal Burian.Vladimír Cisár by si představoval veřejné projednání zastupitelstvem i za účasti exředitele Buriana, kde by si obě strany sporu všechno vyříkaly. Takový krok by podpořilo i hnutí ANO.

Ani přes ztrátový provoz se nedá říct, že by centrum bylo turistickým propadákem. První rok přišlo 27 tisíc lidí. Během tří let se podle Burianových plánů měl Eden dostat až k hranici 50 tisíc návštěvníků, což by mělo zajistit přechod areálu do zisku.