Panda červená si v jihlavské zoo vysloužila přezdívku Kajínek.

Panda červená si v jihlavské zoo vysloužila přezdívku Kajínek. | foto: Zoologická zahrada Jihlava

Dvojice nejznámějších uprchlíků ze zoo: panda Kajínek a medvěd Wang

  • 1
Pracovníci jihlavské zoo se někdy dostávají do role pronásledovatelů. Naposledy stíhali začátkem října teprve půlroční samičku lemura rudočelého. Nejvíce jim ale dal zabrat sameček malajského medvěda Wang, kterému se podařilo utéct celkem třikrát.

Na lov uprchlých zvířat se vydávají pracovníci jihlavské zoo "ozbrojeni" nejrůznějšími pamlsky, odchytovými sítěmi či narkotizačními foukačkami.

Naposledy potrápila pracovníky zoo samice lemura rudočelého

"Doufám, že jsme si to pro letošek už vybrali," věří mluvčí zoo Kateřina Kosová. Naposledy takhle stíhali začátkem října teprve půlroční samičku lemura rudočelého. Samičce se podařilo utéct z ostrůvku obehnaného vodou.

"Nedokážeme si její útěk moc vysvětlit. Pravděpodobně se něčeho polekala. V okolí se dělala prořezávka stromů a je možné, že ji vystrašila větev, která dopadla poblíž," míní Kosová.

Panda červená dostala kvůli útěku jméno Kajínek

Mladou samici, která by měla brzy vytvořit perspektivní chovný pár, našli jihlavští strážníci sedět na jednom ze stromů na nedalekém sídlišti Březinky. Rozptýlily se tak obavy chovatelů, že by se mohla utopit. Nakonec se podařilo samičku uspat narkotizační střelou. Omráčená pak spadla ošetřovatelům téměř do náruče.

Samice lemura vari patří mezi zvířata, která jsou v jihlavské zoo nejčastěji na útěku.

Druhým letošním útěkářem byl sameček pandy červené. "Utekl nám hned druhý den po příjezdu z německé zoo," připomíná jeho červnový úprk. "Pravděpodobně za to mohlo nové prostředí, které se jal ze zvědavosti prozkoumat a našel námi neobjevenou skulinu v zabezpečení. To následně překonal," poznamenává mluvčí.

Pandí mladík, který si díky svému útěku vysloužil přezdívku Kajínek, neutekl daleko. Zalíbil se mu javor u východu ze zoo, kde ho pracovníci zahrady odchytili.

Častými útěky nepřekvapuje chovatele už ani samice lemura vari. Její výlety však chovatelé tolerují. "Zdržuje se vždy jen na několika stromech v nejbližším okolí svého výběhu a na večerní krmení se vždy sama vrací. Od opuštění výběhu ji neodradí ani elektrický ohradník, který musí překonat," říká Kosová.

Na neslavnějšího útěkáře vzpomíná bývalý ředitel v knize

Nicméně nikdo zatím nepřekonal nejslavnějšího z jihlavských uprchlíků. Tím je stále malajský medvěd Wang, který se svou družkou Li tvořili partnerský pár před současnou dvojicí medvědů ještě v původním medvědinci. Podařilo se mu tehdy utéct hned třikrát. Jeho legendární noční útěky byly proslulé a dodnes o nich kolují mezi lidmi nejrůznější historky.

Malajskému medvědu Wangovi se podařilo uprchnout ze zoo hned třikrát.

Podrobně na ně vzpomíná ve své knize tehdejší ředitel zoo Vladislav T. Jiroušek. Wang totiž se svou partnerkou odmítal jít na noc do ubikace. Nepomohlo nic. Pamlsky ani petardy, a tak oba zůstávali přes noc venku. K večeru však do zoo volala paní, že potkala na sídlišti Březinky medvěda.

"Je lehké splést si za tmy psa s medvědem, takový telefonát nebyl výjimkou. Nicméně jsem se šel přesvědčit. K mému zděšení tam Wang nebyl," popisuje Jiroušek. Ozbrojen narkotizační foukačkou se vydal medvěda hledat. Nebyl ale úspěšný. Hon se tak rozjel ráno, tentokrát za asistence policie.

Dvojitá dávka narkotika nestačila

Nakonec medvěda objevil Jiroušek společně s veterinářem. Jenomže jakmile je Wang uviděl, dal se na útěk. Nezastavila ho ani dvojitá dávka narkotika. Nakonec jej "skolila" třetí dávka až u dětského dopravního hřiště.

Druhý útěk na sebe nenechal dlouho čekat. Spícího Wanga našla paní v kurníku naproti psychiatrické léčebně. "Spal spokojeně přežraný slepicemi. Slepice jsme uhradili a kurník opravili," píše v knize Vladislav Jiroušek.

Mezitím si chovatelé lámali hlavu, odkud se medvěd z výběhu dostává. Jediné slabé místo našli u vstupních dvířek pro personál, kde se mohl chytit drápem. Tak je upravili, ale ani to nestačilo. "Zamezení Wangovým útěkům se stalo otázkou mé osobní cti. Každý večer jsme u medvědince hlídkovali," vzpomíná bývalý ředitel.

Nakonec Wanga přistihl při činu přímo ředitel Jiroušek. "Nepodařilo se mi ho ale zastavit a ani noční pátrání nebylo úspěšné. Ráno jsme ho našli spícího nedaleko výběhu," popsal poslední Wangovo zmizení. Chovatelé nechali ve výběhu vyměnit celá dvířka pro personál a kus ochranného valu ještě přizdili. Wanga později přestěhovali do Prahy.