Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dukla Jihlava v azylu trpí, většina politiků se jí přispět ze svého zdráhá

  12:08
MF DNES udělala anketu mezi jihlavskými zastupiteli s dotazem, jestli sáhnou do vlastní peněženky a podpoří v záchranné akci „svůj“ městský hokejový klub Dukla Jihlava. Většina to odmítla, další nereagovali. Jen menší část výzvu vyslyšela a poslala pomoc v řádu tisíců korun. Městský klub v nesnázích přitom vyzval fanoušky, aby jej finančně podpořili.
V Jihlavě se v posledních týdnech objevilo hned několik verzí billboardu, v...

V Jihlavě se v posledních týdnech objevilo hned několik verzí billboardu, v němž osobnosti klubu vyzývají k pomoci Dukle. | foto: Radek Laudin, MF DNES

Do současné špatné finanční situace se přitom Dukla dostala zčásti i kvůli politickým rozhodnutím vedení magistrátu z posledních několika volebních období. Zimní stadion je v rozjeté hokejové sezoně už osmý měsíc prázdný. Na jeho zdi visel ještě v sobotu billboard s výzvou kapitána týmu Josefa Skořepy: Zachraňme Duklu! O pár kroků dál burcoval podobným způsobem z velkého plakátu trenér Viktor Ujčík.

Dosud není jasné, kdy se bude stávající stadion bourat. Ani to, kdy na jeho místě vznikne nová aréna.

Tým se slavnou minulostí hraje své zápasy (a ještě asi tři roky bude hrát, pokud vydrží) v Pelhřimově a Jindřichově Hradci. Tam ale dojíždí málo diváků. Proto klub vyzývá fanoušky, aby Duklu „zachránili“ třeba koupí permanentek.

„Příjmy ze vstupného nám výrazně chybí. Všichni chceme v Jihlavě novou halu a extraligu a všichni máme možnost něco pro Duklu a zachování hokeje udělat. Tak nečekejme, co a jak udělají jiní, ale pojďme to udělat,“ vyzval Bedřich Ščerban, jednatel Dukly.

Opozice není spokojená s vedením Dukly

To vyslyšel primátor Petr Ryška (ODS). Koupil ze svého tři permanentky a dal je k dispozici fanouškům. Podle něj je více důvodů, které Duklu dostaly do současné situace.

„Hlavní příčiny jsou nutnost hrát mimo Jihlavu a potom samozřejmě současná energetická a ekonomická krize,“ vzkázal primátor z kongresu v australském Melbourne, kde jako předseda zastupuje Český svaz plaveckých sportů. Dukle podle něj jednoznačně pomůže co nejdřívější návrat do Jihlavy. „Do té doby to bude hodně složité,“ ví Ryška.

Opoziční zastupitel Radek Hošek (STAN) na rozdíl od primátora momentálně neplánuje finančně podpořit Duklu ze svého. „Nejsem s vedením a fungováním klubu spokojený,“ zdůvodnil.

Stávající ekonomická situace je podle něj složitá pro celou společnost především vinou ruské invaze na Ukrajinu. „Veřejnost i soukromé firmy řeší vlastní problémy s rostoucími náklady. Konkrétně u Dukly je také příčinou zřejmě nesprávný odhad diváckého zájmu v Pelhřimově a Hradci,“ míní Hošek.

„Komunikace s fanoušky je teď tristní“

Dukle by podle něj pomohla větší a vhodnější komunikace s potenciálními partnery a dlouhodobá práce s nimi.

„A pak také komunikace s fanoušky, která je v současné době tristní. Pokud výkonná ředitelka na Facebooku prohlásí, že fanoušci Duklu opustili, asi něco nebude v pořádku. A to v okamžiku, kdy třeba fanoušci organizovaní ve spolku patří mezi významné partnery klubu a pravidelně několik let Duklu podporují, nejen finančně. Navíc již dříve založili transparentní účet pro náklady na stěhování a pravidelně peníze klubu posílají. Vím, že to naštvalo spoustu věrných,“ sdělil Hošek.

Naopak koaliční náměstek primátora Richard Šedivý (ANO) se do akce Zachraňme Duklu! zapojil. Na transparentní účet spolku fanoušků poslal dva tisíce korun. „Budu rád, pokud se připojí i další, kterým jde o hokej v Jihlavě,“ uvedl. Duklu vnímá jako rodinné stříbro.

Jeho stranický kolega a náměstek primátora Jiří Pokorný celou zachraňovací iniciativu podporuje, nikoli ale vlastními penězi. „Jsem přesvědčený, že symbolika této akce je veliká. Svoji osobní roli ale vidím v pozici strategické a koncepční podpory klubu a nalézání jak provozních, tak investičních financí,“ reagoval Pokorný, který Duklu vnímá jako symbol města, který je správné a rozumné podporovat a rozvíjet.

„Peníze je třeba směrovat na věci nezbytné“

Klub finančně nepodpoří ani opoziční zastupitel Petr Paul (SPD). „Jsem starobní důchodce. Stovka nepomůže a peníze je existenčně potřebné směrovat na účely a potřeby věcí nezbytných,“ reagoval.

Duklu podle něj dostalo do současné situace „přehazování“ stavby nové haly ze strany bývalé politické reprezentace na tu následující. A to už před více než pěti lety. „Dukle by teď pomohla účast fanoušků. Minula se účinkem představa, že budou jezdit do Pelhřimova a Hradce,“ dodal Paul.

Své peníze Dukle nepošle ani další opoziční zastupitel Daniel Škarka (Piráti a Fórum). Ten byl radním v minulém volebním období, kdy vznikal projekt nové arény.

„Spíše podporuji neziskový sektor, což obsahuje i podporu spolkům organizujícím pohybové aktivity pro širokou veřejnost, jako je například SK Lyžařské Jihlavsko. Profesionální sport nepodporuji. V případě HC Dukla to ponechávám na fanoušcích nebo na soukromém sektoru, který z této podpory dokáže vytěžit nějakou protiváhu,“ zdůvodnil Škarka. Profesionální sport by podle něj v budoucnu nemělo finančně podporovat z veřejných peněz ani město.

Nevhodná otázka, diví se náměstek z KDU-ČSL

I primátor Ryška chce podpořit další jihlavské projekty či subjekty. Do akce Zachraňme Duklu už se však se svými financemi dále nezapojí.

Dotazu MF DNES se podivil náměstek primátora Martin Laštovička (KDU-ČSL), nezdál se mu vhodný. „Ptát se vlastníka společnosti, jestli se zapojil finančně do podpory vlastní firmy, je opravdu zvláštní. Zkuste se zeptat vlastníka MF DNES, zda podporuje vlastními penězi svoji firmu. Co je víc, podpora klubu vlastními penězi, nebo usilovná práce na změně selektivní a nevhodné výchovy hokejových dětí v klubu?“ odpověděl otázkou Laštovička.

Ten si uvědomuje, že Dukle nyní scházejí peníze kvůli zavření stadionu, stavbě arény a stěhování. Klubu podle něj pomůže urychlené zahájení stavby arény.

MF DNES oslovila e-mailem i další jihlavské zastupitele s otázkou, jestli ze svého podpořili akci Zachraňme Duklu!. Do vydání článku neodpověděli exprimátorka Karolína Koubová (Piráti a Fórum), radní David Beke, hejtman a zastupitel Jihlavy Vítězslav Schrek (oba ODS) a také náměstek primátora Radek Popelka (ANO).

Návrh rozpočtu Jihlavy se stavbou arény počítá

Takto má podle nových vizualizací vypadat budoucí Horácká aréna. Na obrázku je pohled ze Smetanových sadů.

Návrh nového rozpočtu Jihlavy počítá příští rok s 800 miliony korun na stavbu multifunkční arény. Tyto náklady chce město pokrýt úvěrem a dotací od kraje. Celkově radnice plánuje kapitálové výdaje okolo miliardy korun, což je v porovnání s letoškem skoro trojnásobná částka. Nový jihlavský rozpočet pro rok 2023 bude zastupitelstvo schvalovat v úterý. Zároveň bude jednat o přijetí dalšího úvěru na 300 milionů korun.

„Je to určitě další významný krok, kterým chceme projekt posunout k realizaci,“ řekl radní David Beke. S kolegy radními vybrali minulý týden sdružení firem, které bude u arény fungovat jako správce stavby. Výběrové řízení vyhrálo sdružení Fetters management - Delta s cenou skoro 15 milionů korun. Radní podotkl, že pokud by se hypoteticky stalo, že by ke stavbě nedošlo, je možné smlouvu s tímto správcem ukončit.

Návrh rozpočtu Jihlavy na příští rok počítá s celkovými výdaji skoro za 2,3 miliardy korun. Příjmy by podle předpokladu radnice měly meziročně stoupnout o 27 procent na 1,8 miliardy korun.

Na stavbu arény dostala Jihlava ve výběrovém řízení nejnižší nabídku za 1,9 miliardy korun, výběrové řízení ale ještě neuzavřela, protože jí část peněz chyběla. „My nejdříve musíme mít nachystané záležitosti v rozpočtu, aby potom následně mohlo být rozhodováno,“ řekl náměstek hejtmana Jiří Pokorný.

Na stavbu arény slíbil kraj půl miliardy korun, příští rok by z nich Jihlava mohla dostat 350 milionů. Dalších 300 milionů na arénu Jihlava očekává z Národní sportovní agentury. Zástupci radnice nedávno uvedli, že hledají i další možné zdroje peněz v dotačních programech a u soukromých subjektů.

Město má zatím na arénu vyjednaný úvěr 600 milionů korun, který ještě nečerpalo. Splácet by ho pak mělo 15 let, stejně jako další úvěr na investice za 300 milionů korun, jehož otevření projedná zastupitelstvo. Roční splátky by u obou úvěrů měly být v součtu 75 milionů korun.

Na další investice mimo arénu by mělo Jihlavě podle náměstka přesto ročně zbývat 300 až 400 milionů korun, podobně jako v minulých letech. (ČTK)

Autor:
  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Jihlava prodá bývalé kasárny zpět armádě. Nesmí tu být cizí vojsko, volá SPD

25. dubna 2024  9:22

Jihlava prodá část bývalého pístovského vojenského areálu ministerstvu obrany. Armáda chce z...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Dominanta žďárského náměstí změní podobu, město opraví Starou radnici

24. dubna 2024  14:41

Jedna z dominant žďárského náměstí Republiky, pozdně renesanční budova Staré radnice, změní brzy...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...