Na otevření krajského úřadu v Jihlavě čekalo 20. října s žádostí o dotaci na...

Na otevření krajského úřadu v Jihlavě čekalo 20. října s žádostí o dotaci na nový kotel asi 300 lidí, někteří i několik hodin. | foto: ČTK

Internetu nevěřili, na kotlíkové dotace stálo v Jihlavě frontu 300 lidí

  • 55
Ačkoli mohli poslat žádost třeba e-mailem, čekalo ráno na otevření krajského úřadu v Jihlavě asi 300 lidí. Přišli se ucházet o „kotlíkové dotace“, někteří před budovou čekali i několik hodin od čtvrtečního večera. Jiné kraje už umožňují pouze elektronický příjem, právě proto, aby předešly frontám.

Formuláře pro právě zahájené další dotační kolo začali úředníci přebírat v sedm hodin ráno. Kraj bude dělit 230,8 milionu korun, podpořit může nákup skoro 2500 nových ekologičtějších zdrojů vytápění v domácnostech.

Kraj Vysočina umožnil elektronické i osobní podání žádosti.

„Je na občanovi, aby si zvolil formu, jaká mu nejvíc vyhovuje,“ řekla Iveta Fryšová z krajského odboru regionálního rozvoje. Jedním z důvodů zachování možnosti osobního předání bylo podle kraje i horší pokrytí některých částí Vysočiny internetem.

Někteří žadatelé uváděli, že u úřadu čekali od čtvrtka. Další lidé přišli tři hodiny po půlnoci. Byl mezi nimi i muž ze Šlapanova, který si chce koupit nový kotel na biomasu. Uvedl, že osobnímu podání věří víc než elektronickému. „Domluvili jsme se s kamarády, tak jsme sem přišli,“ řekl.

Řada čekajících nejvíc narostla během poslední hodiny. Žádosti přijímalo deset úředníků, na jednu nepotřebovali ani minutu. Frontu odbavili za necelou půlhodinu.

Žadatelé z Bystřice, Humpolce nebo Pacova mohou dostat víc

Loni v lednu, když kraj zahájil přijímání žádostí o dotace na nový kotel, čekalo před úřadem asi 600 lidí. Tehdy krajští úředníci dělili rovněž 230 milionů korun. „Alokace, která byla v první velké vlně, byla vyčerpána devátý den,“ podotkla Fryšová.

Příspěvek je nyní určen domácnostem, které se chtějí zbavit kotle na pevná paliva s ručním přikládáním. Dotaci mohou dostat na nákup kombinovaného kotle na pevná paliva a biomasu s automatickým přikládáním, kotle čistě na biomasu, tepelná čerpadla a na kondenzační plynový kotel.

Výše příspěvku pokryje 75 až 80 procent uznatelných nákladů, podle typu nového kotle, nejvíc lze získat 120 tisíc korun. V pěti sídlech, kde jsou největší problémy s čistotou ovzduší, dotace stoupne o 7500 korun. Jde o Bystřici nad Pernštejnem, Humpolec, Pacov, Ledeč nad Sázavou a Hradec.

Kraj Vysočina už podpořil výměnu 2300 kotlů, zatímco žádostí dostal přes tři tisíce. Kromě loňské první vlny dělil dalších 24 milionů korun v letošní dodatečné výzvě.

,