Třiašedesátiletý opilý maďarský řidič v sobotu 13. ledna havaroval na 156,7 kilometru dálnice D1 směrem na Brno. Po střetu s billboardem se kamion převrátil na pravý bok. Škodu policie vyčíslila na 450 tisíc korun. | foto: Policie ČR

Opilý cizinec převrátil na dálnici kamion, policie ho převezla na záchytku

  • 14
Opilý řidič kamionu havaroval v sobotu večer na D1 ve směru na Brno, soupravu při tom převrátil na bok. Při kolizi způsobil škodu za 450 tisíc korun a navíc řídil v době, kdy za volantem být vůbec neměl.

První komplikace přišly na 146. kilometru dálnice D1, kdy se třiašedesátiletý cizinec dostatečně nevěnoval řízení a narazil do značky, která upozorňovala na začátek dopravního omezení.

To, že by měl po střetu s ní zastavit, ho ale ani nenapadlo a dál pokračoval v jízdě.

Třiašedesátiletý opilý maďarský řidič v sobotu 13. ledna havaroval na 156,7 kilometru dálnice D1 směrem na Brno. Po střetu s billboardem se kamion převrátil na pravý bok. Škodu policie vyčíslila na 450 tisíc korun.

„Na 156,7. kilometru pak náhle přejel z pravého jízdního pruhu na zpevněnou krajnici a následně na travnatý příkop, kde narazil do billboardu. Nákladní souprava se poté převrátila na pravý bok a zůstala mimo dálnici,“ oznámila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Po příjezdu policistů se musel řidič tahače s návěsem s maďarskou registrační značkou podrobit dechové zkoušce, která měla pozitivní výsledek. Hodnota se nejprve zastavila na 2,13 promile alkoholu v dechu, opakovaná zkouška ukázala číslo 2,18 promile.

„Policisté cizince zajistili a převezli ho k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici do Jihlavy,“ uvedla Čírtková.

Podle ní je řidič podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. „Po vystřízlivění si muž převzal podezření z tohoto přečinu. Je stíhán na svobodě a ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení,“ doplnila policejní mluvčí.

Navíc se zjistilo, že řidič porušil předpis, který nařizuje dodržování denní doby odpočinku a bezpečnostní přestávky. „Za to uložili policisté z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově dopravci kauci ve výši 70 tisíc korun,“ prozradila Čírtková.