Parkovací dům na brodském sídlišti by mohl stavět a provozovat soukromník

  8:43
Pokud někdy někdo vyřeší kritické parkování na havlíčkobrodském sídlišti Výšina, zřejmě to nebude radnice. Město nejspíš prodá právo na stavbu parkovacího domu, který by zde mohl vyrůst, soukromému subjektu. Tento postup odsouhlasili radní, schválit ho ještě musí zastupitelé.
Situace s parkováním na havlíčkobrodském sídlišti Výšina je kritická. Řešení bude nejspíš na soukromníkovi, který by v těchto místech poblíž staré kotelny mohl vybudovat parkovací dům. Samo město ho kvůli vysokým nákladům stavět nechce.

Situace s parkováním na havlíčkobrodském sídlišti Výšina je kritická. Řešení bude nejspíš na soukromníkovi, který by v těchto místech poblíž staré kotelny mohl vybudovat parkovací dům. Samo město ho kvůli vysokým nákladům stavět nechce. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Panelové sídliště Výšina v severní části města je místem, kde se parkuje velice obtížně. Bytovky, z nichž většina byla stavěna v době od sedmdesátých do devadesátých let minulého století, jsou tak nahuštěné na sebe, že brání jakémukoli rozšíření stávajících cest a parkovacích stání.

Lidé, kteří zde žijí, ale i samo vedení města situaci označují už několik let za katastrofální a kritickou. Aut je zde tolik, že stojí v křižovatkách a na chodnících, blokují se navzájem, a že by mezi nimi projeli třeba hasiči či záchranáři, je skoro nemožné.

„Je časté, když večer odněkud přijedeme, že po sídlišti jezdíme nahoru dolů a hledáme jedno volné místo. Marně. Nakonec stejně musíme zaparkovat stovky metrů daleko na Pražské nebo až v Zahradnického ulici,“ popisuje brodská radní a obyvatelka Výšiny Ivana Mojžyšková.

Už před lety proto vedení města přišlo s myšlenkou, že by situaci pomohlo vyřešit vybudování patrového parkovacího domu. Ten si představovalo na místě nynější asfaltové plochy u kotelny v severní části sídliště.

Plány zhatila vysoká cena, desítky milionů město nemá

Brzy se však ukázalo, že tudy cesta nepovede. „Jeho výstavba v současné době není reálná. Pro město by to byla finanční zátěž v řádech desítek milionů korun,“ prohlásil už před rokem havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek. Dnes takové výdaje už vůbec nepřipadají v úvahu.

Loni v létě navíc zastupitelé v těsném sousedství plánovaného parkovacího domu schválili privátní výstavbu tří nových bytových domů s 66 byty. Ty mají stát na místě, kudy město plánovalo do parkovacího domu vjezd. Zdálo se, že tím celý záměr definitivně padl.

Nyní je však plán na vybudování parkovacího domu na Výšině, možná trochu překvapivě, zpět. Ovšem město už by nebylo tím, kdo by do této záležitosti investoval. Radní chtějí, aby dům postavil soukromý investor a dalších 50 let ho provozoval.

„Máme představu, že by město investorovi – pokud splní předem dané podmínky – bezplatně poskytlo pozemek. On by parkovací dům postavil a sám by s parkovacími místy nakládal. Jsme si jisti, že pokud by měla zájem například nějaká stavební firma, dokázala by dům postavit mnohem levněji pro sebe než jako zakázku pro město,“ popisuje Honzárek.

Stání garážového typu, jež by nebylo zadarmo

Že by se stavělo v těsném sousedství plánovaných nových bytovek, by najednou nevadilo. I když zkombinovat bytovky s parkovacím domem ještě loni v létě část vedení města odmítala.

„Vjezd do parkovacího domu by vedl od Penny Marketu, vyhnul by se nové zástavbě,“ říká dnes Libor Honzárek.

Nápad na stavbu soukromého parkovacího domu musí ještě schválit zastupitelé. Mezi nimi se dá očekávat vzrušená diskuse. Až poté by vedení města hledalo v soutěži vhodného zájemce o stavbu. Teprve pak by s ním ladilo detaily parkovacího domu a jeho napojení na stávající infrastrukturu.

Pokud se zájemce objeví, obyvatelé se dočkají desítek až stovek nových parkovacích míst. Je však téměř jisté, že za ně budou muset zaplatit. Jestliže firma peníze do stavby parkovacího domu investuje, bude chtít minimálně vloženou částku zpět. S největší pravděpodobností by tedy místa pronajímala.

„Byla by to stání garážového typu. V podstatě by šlo o identický model, jaký funguje v případě parkovacího domu v Husově ulici. Tam je k dlouhodobému pronájmu určené spodní patro,“ konstatoval Honzárek.

Bez zaplacení jistota parkovacího místa nebude

Kdo by měl zájem, musel by počítat s částkou ve stokorunách měsíčně. Například u zmíněného parkovacího domu v Husově ulici se o místa soutěžilo obálkovou metodou, získal ho ten, kdo za konkrétní místo nabídl víc. Vyvolávací cena při poslední soutěži před třemi roky činila 400 korun měsíčně.

„Nemůžu říct, že s prodejem práva stavby soukromníkovi nesouhlasím. Alespoň je šance, že se situace někam posune a bude se něco dít. Jen aby se vůbec někdo přihlásil,“ poznamenala Ivana Mojžyšková.

„Přesto tvrdím, že o zlepšení možnosti parkování na sídlišti by se mělo zasloužit a stavbu parkovacího domu zajistit město,“ zdůraznila.

Podle ní budou mít obyvatelé sídliště k nutnosti místa pronajímat nejspíš výhrady a líbit se jim to moc nebude. „Ale ono to asi jinak nepůjde. Aby měl člověk na Výšině jistotu parkovacího místa, bude si ho nakonec muset zaplatit,“ dodala Mojžyšková.

  • Nejčtenější

Semafor, kde se řidiči chytají do pasti. Vysvobodí je jízda na červenou

13. března 2024

Premium Do překvapivé situace se někdy dostávají řidiči v Jihlavě na rušné křižovatce u Teska. A to...

Farníci i sportovci proti Babišovi. Od jeho návštěvy Brodu se distancují

11. března 2024  16:36

Nepříliš vlídného přijetí se dnes dočkal předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který přijel na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezidenta Beneše nemám rád, říká praprasynovec generála Syrového

17. března 2024

Premium Tři čtvrtě století od zpolitizovaného soudního procesu z roku 1947 trvalo, než se příbuzní...

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokejisté Zlína jsou v semifinále první ligy, Poruba je porážku od vyřazení

13. března 2024  21:19

Obhájce triumfu v první hokejové lize Zlín postoupil v nejkratší možné době do semifinále. Ve...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Harkabus míří za rekordem. Trefil by se i ze záchodu, zírá spoluhráč

19. března 2024  11:01

S trochou nadsázky by se dalo říct, že žádný jiný z jihlavských hokejistů neměl tak pádný důvod...

Nové vysokoškolské koleje mají Jihlavě pomoci stát se studentským městem

19. března 2024  8:37

Okolí Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) se v následujících letech významně promění....

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

Vlaky mezi Tišnovem a Novým Městem ničil spoj kolejí. Úsek je již opravený

18. března 2024  11:31

Mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku znovu jezdí vlaky. Vyplývá to z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...