Na silnici spojující Jihlavu se Znojmem se v poslední době hodně staví a opravuje. Třeba předloni dělníci opravili úsek mezi Jihlavou a Stonařovem za 175 milionů korun. Rekonstrukce trasy mezi Hladovem a Želetavou vyšla na 87 milionů.

Na silnici spojující Jihlavu se Znojmem se v poslední době hodně staví a opravuje. Třeba předloni dělníci opravili úsek mezi Jihlavou a Stonařovem za 175 milionů korun. Rekonstrukce trasy mezi Hladovem a Želetavou vyšla na 87 milionů. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Dovolenkáře při cestě na jih čeká za Jihlavou spousta omezení a semaforů

  • 1
Silnice z Jihlavy na Znojmo se vyhýbá Lesonicím. Přesto lidé z této obce poznávají v posledních týdnech, jak rušný provoz na tomto mezinárodním tahu je. Cesta do Rakouska a na Vídeň po silnici I/38 se na mnoha místech opravuje a řidiči kolony objíždějí. V létě se tu zdrží i dovolenkáři mířící na jih.

Průjezdnost hlavní trasy spojující Česko s Rakouskem v současnosti brzdí rozsáhlá oprava za 173 milionů korun. A provoz tam zpomalují semafory.

Některým řidičům při tom dochází trpělivost. Zrychlují a ulehčují si cestu přes Lesonice a některé další vesnice.

„V životě jsme tady neměli tolik kamionů jako teď. Třeba i Poláky, Slováky, Rumuny. Nechtějí čekat, tak hodně jezdí přes nás. Ničí nám tady opravené silnice,“ popisuje místostarosta Lesonic Miroslav Dohnal.

Vznikají i situace, kde se na užších silnicích vyhýbají dva kamiony proti sobě. Přitom se podle Dohnalových zkušeností nečeká u semaforů tak dlouho, že by se musely objíždět jinudy.

Redakce MF DNES zjišťovala situaci. Při začátku oprav se reportér zdržel na semaforech asi půl hodiny. Když tudy jel podruhé, tak už to bylo lepší.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce opravit 13,5 kilometru silnice první třídy, a to mezi Želetavou a hranicemi kraje za Moravskými Budějovicemi směrem ke Znojmu.

Vše se bude dělat po částech. Konec akce je v říjnu příštího roku. Po celou dobu se ale nebude opravovat v takovém rozsahu jako nyní.

Pracovat se má na pěti úsecích současně, od prázdnin na čtyř

„Stavba je rozdělena na jednotlivé etapy. Provádí se po polovinách vozovky. Doprava je vedena vždy po volné polovině a je řízena mobilní světelnou signalizací. Od května do června se dělá pět úseků současně,“ popsal mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Menší změna nastane na začátku letních prázdnin. Od července až do podzimu se budou rekonstruovat „jen“ čtyři úseky najednou.

Zvýšený počet aut projíždí i přes Domamil. Tato vesnice také leží mimo silnici první třídy.

Podle hejtmanství jde o jeden z obvyklých problémů, kdy se řidiči snaží vyhnout semaforům na částečných uzavírkách. A ze státní silnice sjíždí na ty krajské. Na krajském úřadě ale ještě nezaznamenali stížnosti z obcí ležících blízko opravované silnice.

„To neznamená, že se tak v některých případech neděje. Úpravy nebo omezení v organizaci provozu na souběžných komunikacích ale nezvažujeme, byly by pro obce limitující při zajištění běžného provozu - například při zásobování,“ vzkázala mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová.

Zdržení je i na Kasárenské křižovatce, přestavuje se na kruhák

Další zdržení na této trase je na křižovatce Kasárna u Markvartic, kde dělníci budují kruhový objezd. I tam provoz řídí semafory a k dispozici je pouze jeden pruh. Střetávají se tam silnice z Jihlavy na Znojmo a z Telče na Třebíč.

Práce jsou rozdělené na dvě etapy. V této fázi není křižovatka průjezdná ve směru na Třebíč. Nyní ji dělí na dvě půle stěna z betonových bloků. Hotovo má být v říjnu.

Na tahu z Vysočiny na Znojmo se bude pracovat i v příštím roce. Rekonstrukce v té době bude čekat kupříkladu průtah Litohoří.

Při cestě z Jihlavy na Znojmo řidiči narazí na několik dopravních omezení. Přestavuje se například Kasárenská křižovatka (modrá značka), opravuje pak silnice mezi Želetavou (červená) a hranicemi Kraje Vysočina za Moravskými Budějovicemi (zelená značka).

Při cestě z Jihlavy na Znojmo řidiči narazí na několik dopravních omezení. Přestavuje se například Kasárenská křižovatka (modrá značka), opravuje pak silnice mezi Želetavou (červená) a hranicemi Kraje Vysočina za Moravskými Budějovicemi (zelená značka).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz