Protizemanovská dodávka u příjezdové silnice k Novému Veselí, kam zamíří...

Protizemanovská dodávka u příjezdové silnice k Novému Veselí, kam zamíří prezident na dovolenou. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Stydíme se za prezidenta, hlásala dodávka poblíž Zemanovy chalupy

  • 607
Bílou dodávku s nepřehlédnutelným nápisem „Stydíme se za prezidenta“ zaparkoval jeden z místních podnikatelů na okraji Nového Veselí na Žďársku, kde bude prezident Miloš Zeman od pátku trávit dovolenou. Hlava státu ji ale neuvidí. Auto vyvolalo mnoho povyku a už je zase pryč.

„Dodávkou jsem vyjádřil svůj občanský názor. V demokratické společnosti je to možné. A není to jen názor můj, ale spousty dalších lidí,“ vyjádřil se Miroslav Kotík.

Na levé straně auta je kromě prezidenta Zemana také snímek premiéra Andreje Babiše a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a také vlajka této asijské velmoci. Pravá část polepu obsahuje ještě srp a kladivo a zamračeného smajlíka.

„Vadí mi zahraniční politika prezidenta Zemana, není taková, jakou bych si představoval. Také mi vadí prezidentovo vyjadřování,“ reagoval Kotík.

Svůj krok načasoval na dobu oficiální návštěvy Miloše Zemana v Kraji Vysočina, prezident vzkaz však na vlastní oči zřejmě neuvidí. Auto nechal Kotík na místě jen do středečního večera.

Místní příznivci prezidenta si stěžovali u starosty městyse

V městysi, kde žije přes 1 300 obyvatel, vzbudila tato akce zájem. Řidiči nebo cyklisté u dodávky zastavovali a pořizovali si fotografie.

„Lidé se v úterý ozývali telefonicky i e-mailem, většina reakcí byla nesouhlasných,“ řekl starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek (KDU-ČSL).

Názor na tuto akci si nechal pro sebe. „Situace u nás je asi taková jako všude v republice. Já jsem starostou všech lidí,“ dodal pouze.

O Novém Veselí, ač tady Miloš Zeman dlouhé roky vlastní byt a trávil v něm politický důchod, než byl zvolen hlavou státu, se nedá mluvit jako o jeho baště. Ve druhém kole prezidentských voleb 2018 Miloš Zeman „doma“ porazil Jiřího Drahoše poměrem 56:44.

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Vysočiny nešetří bonmoty: