Ředidel domovské scény Jiřího Tomka Stanislav Moša ve čtvrtek hovořil na

Ředidel domovské scény Jiřího Tomka Stanislav Moša ve čtvrtek hovořil na pohřbu. | foto: ČTK

Dobrý rodák z Třebíče Jiří Tomek měl poslední rozloučení v Brně

  • 1
Narodil se v Třebíči a na Vysočině natočil i svůj nejpovedenější film Všichni dobří rodáci. Herec Jiří Tomek měl ve čtvrtek pohřeb v Brně. Kromě diváků se s ním v divadle rozloučili i jeho kolegové včetně Zdeny Herfortové, Aleny Antalové či Zdeňka Junáka.

Napsal svoje jméno a do závorky přidal: třebíčský rodák. Tak se v Třebíči podepisoval oblíbený herec Jiří Tomek.

Jiří Tomek

  • Narodil se v roce 1931 v Třebíči, zemřel 29. srpna 2013 ve věku 82 let v Brně. Od roku 1956 byl členem Divadla bratří Mrštíků (Městského divadla Brno), kde sehrál na 250 rolí. Coby skvělý dabér byl v roce 1998 odměněn Cenou Františka Filipovského.
  • Často hrál v televizi, například v seriálu Slovácko sa nesúdí. Byl obsazen do filmů Všichni dobří rodáci, Drsná planina, Dostih, Kopretiny pro zámeckou paní, Záchvěv strachu, Malý velký hokejista, Láska z pasáže, Jako jed, Pěsti ve tmě či Jezerní královna.

Svoje rodiště rád připomínal, přestože téměř celý život prožil v Brně. Zemřel po dlouhé nemoci minulý týden.

Hrál 50 let na scéně dnešního Městského divadla Brno. V televizi a ve filmu dostal přes šedesát rolí. Například ve filmu Všichni dobří rodáci či v seriálu Slovácko sa nesúdí.

Na svém kontě měl sedm stovek nadabovaných filmů. Jeho hlasem promlouvaly herecké hvězdy jako Spencer Tracy, Richard Burton, Bourvil, Peter Sellers nebo postava korpulentního návladního McCabea ze seriálu Jake a Tlusťoch.

Rodák z Třebíče se už jako dítě přestěhoval do Židenic. Herectví vystudoval na divadelní fakultě Janáčkovy akademie múzických umění a - kromě let 1953 a 1954 ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti - celý svůj tvůrčí život věnoval po dvouleté vojně Brnu.

Konkrétně Divadlu bratří Mrštíků, po převratu pak témuž Městskému divadlu Brno. I když Jiří Tomek vynikal po celý život hlavně v komediálních rolích, mnohokrát se objevil i v dramatických úlohách, třeba jako doktor Galén v Bílé nemoci. Vůbec poslední rolí, kterou nastudoval, byl domácí učitel Melvil v tragédii Marie Stuartovna.

Hercův kolega Láry Kolář zavzpomínal, že jeho vzorem byl Tomek už na studiích v letech 1967 až 1970.

"Patřil už tenkrát mezi absolutní hereckou špičku nejen v brněnském, ale i celostátním měřítku. Považuju za velkou čest, že jsem mohl s tímto bardem stát na jednom jevišti. Splnilo se mi tak jedno z přání, které jsem jako začínající herec měl," poznamenal Kolář.

Jiří Tomek z divadla odešel před sedmi lety. "Cítil se už nemocný a nechtěl hrát a vystupovat jinak než ve stoprocentní formě," sdělil fotograf Městského divadla Jef Kratochvil.

Tomek se mohl chlubit také otiskem dlaně na chodníku slávy před Městským divadlem v brněnské Lidické ulici. První kachle s otiskem dostali v roce 1995 za celoživotní přínos brněnskému divadlu právě on a jeho kolegyně herečka Zdena Herfortová.