Vlci zvaní „duchové bouře“ dorazili pod hustými mračny do Jihlavy

  • 0
Stylově - s bouřkovými mraky v patách - přicestovali do jihlavské zoologické zahrady vlci iberští, kterým se také říká duchové bouře. Dvojice ročních samců přicestovala v přepravních boxech z Olomouce. Nová expozice, jejíž součástí bude i vyhlídka a občerstvení, se v zoo otevře v pátek.

„Nejsou to vyloženě smečková zvířata jako jiné druhy těchto psovitých šelem. Mohou být proto lehce nesnášenliví. Jeden z bratrů, kterého posíláme do Jihlavy, je krapet dominantnější,“ popsal vlčí sourozence chovatel Josef Drtil z olomoucké zoologické zahrady.

Svou dominanci projevil již po vypuštění do výběhu. Jako první si šel nový domov prohlédnout. „Tomu druhého se z přepravní bedny nechtělo,“ komentoval jihlavský zoolog Jan Vašák.

Vlci iberijští žijí ve volné přírodě na severu Španělska a Portugalska a jsou silně ohroženi vyhynutím.

„Evropský druh vlka jsme vybrali proto, aby doplnil sestavu evropských druhů zvířat. Koresponduje to s naším projektem Zoo pěti kontinentů,“ přiblížila ředitelka zoologické zahrady Eliška Kubíková.

Dvojice vlků zabydlí v Jihlavě zbrusu novou expozici, která bude slavnostně otevřena tento pátek v 16 hodin. V jeho spodní části budou umístěny divácké vyhlídky, na něž bude navazovat nová, stylově laděná dřevěná „chata“, která poskytne další formu občerstvení.

„Bude se jmenovat U Vlka a nabídne specifické jídlo formou bufetu,“ avizuje Kubíková a zároveň připomíná, že z chaty bude zároveň i výhled na dětský koutek. „Věřím, že to ocení rodiče, kteří tak budou mít děti na dohled.“

Výběh se nachází v zalesněném svažitém terénu mezi expozicí pro medvědy a dětským koutkem. Stylově má odkazovat na hornickou minulost města. Připomínat by měl opuštěný hornický důl.