František Švihlík (vlevo) v seriálu Četnické humoresky spolu s Erikem Pardusem

František Švihlík (vlevo) v seriálu Četnické humoresky spolu s Erikem Pardusem | foto: Česká televize

Švihlík na Jihlavu vzpomínal rád, kolegy dostal do Četnických humoresek

  • 1
Většinu sedmdesátých let minulého století strávil František Švihlík v Horáckém divadle. Známý je ale i z filmu Bony a klid či ze seriálu Četnické humoresky jako strážmistr Čeněk Němec. Právě tento seriál začala nyní Česká televize znovu reprízovat. Na působení v Jihlavě Švihlík rád vzpomínal.

František Švihlík se narodil v roce 1941. Jako herec prošel kromě Vysočiny řadou českých divadel, naposledy v Praze působil v Městských divadlech pražských. Odtud odešel kvůli dlouhodobé práci na seriálu Četnické humoresky, kde byl hercem i pomocným režisérem. O zákulisí seriálu napsal i knížku.

Poprvé se mihl před kamerou jako herec Horáckého divadla v pohádce Jak se budí princezny. Představoval strážného. Více začal filmovat v 80. letech, kdy se objevil i ve snímku Antonyho šance či v seriálu Dobrodružství kriminalistiky.

Rád vzpomínal na období mezi lety 1972 až 1978, kdy byl členem Horáckého divadla v Jihlavě. Na jihlavském jevišti hrál například v inscenacích Mandragora, Gazdina roba či Královna Kristina.

Z té doby si jej pamatuje i pozdější kolega a jihlavský rodák Ondřej Vetchý, který si v roce 1976 zkoušel první kroky po jevišti Horáckého divadla.

„To byla krásná léta. Dostával jsem spoustu hlavních rolí,“ popsal Švihlík.

Na některé jihlavské kolegy si pak vzpomněl, když dělal pomocného režiséra a casting v Četnických humoreskách. Díky němu dostali v seriálu pěkné role.

František Švihlík žil poslední roky svého života v Jitkově na Havlíčkobrodsku. Zemřel v roce 2018.