ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Metro.cz

Pod Orlíkem je nové hřiště. Spojuje se na něm golf a házení diskem

  • 0
Po skákacích botách, tandemovém kole a recesistické expozici věnované filmové postavě Hliníka má Humpolec pro turisty další neotřelé lákadlo. Je jím nové discgolfové hřiště, které se na konci minulého týdne zájemcům otevřelo v lesoparku pod židovským hřbitovem a zříceninou hradu Orlík.

„Sportoviště je volně přístupné. Hru si může vyzkoušet opravdu každý, navíc zdarma. Stačí jen speciální disk podobný létajícímu talíři, jenž je k zapůjčení v humpoleckém infocentru na Havlíčkově náměstí,“ uvedla mluvčí radnice Aneta Slavíková.

Discgolf se za posledních osm let stává stále populárnější zábavou. Humpolecký DiscGolfPark Podhrad je již osmadevadesátým, který se v republice otevřel. Na Vysočině ale není tento sport až tak rozšířený. Nachází se zde pouze šest takových hřišť.

A jak se discgolf vlastně hraje? Je to sport, který vychází z pravidel golfu. Jenom místo holí a míčku se používají disky. A místo jamek se létající talíře házejí do speciálních košů.

Cílem hry je dopravit disk z místa výhozu do koše na co nejmenší počet hodů. Kdo obejde celé hřiště s nejnižším počtem hodů, vítězí.

Město Humpolec si discgolf získal podle slov místostarostky Aleny Kukrechtové především tím, že ho lidé mohou provozovat v otevřeném prostranství příjemného prostředí lesoparku, navíc zdarma.

„Je to jedna z ideálních možností nenásilné aktivity pro jednotlivce, rodiny, začátečníky i pokročilé,“ poznamenala Kukrechtová.

Než hráči obejdou devět stanovišť, nachodí tři kilometry

Hřiště v Humpolci má devět speciálních košů neboli jamek, které mají různé délky a tvar. Než hráči projdou všech devět stanovišť, nachodí při tom tři kilometry.

„Nejkratší vzdálenost k jamce je 68 metrů, nejdelší pak přes 200 metrů. I tu nejvzdálenější jamku dokážou nejlepší hráči zvládnout na tři až čtyři hody,“ přiblížil Přemysl Novák ze společnosti Hepa group, která je autorem návrhu hřiště.

S navrhováním discgolfových hřišť má bohaté zkušenosti. Kromě hřišť v České republice stojí za jejich vznikem například v Itálii, Rumunsku nebo Portugalsku.

Součástí hřiště jsou také informační tabule s popisem pravidel hry a s tipy, jak discgolf hrát. Zklamaní by tak podle Nováka neměli být ani začátečníci, kteří si přijdou tento sport vyzkoušet poprvé. „Po pár trénincích jej v pohodě zvládnou i oni,“ pousmál se.

Disky jsou k zapůjčení v turistickém informačním centru na Horním náměstí oproti záloze 300 korun. První stanoviště se nachází v lesoparku pod židovským hřbitovem.