Mláděti dikobraza palawanského ještě není ani měsíc, zatím má proto bodliny...

Mláděti dikobraza palawanského ještě není ani měsíc, zatím má proto bodliny velmi krátké, měkké a přitisknuté u těla. Teprve časem začnou tvrdnout a zpevňovat se. | foto: Zoo Jihlava

Vzácní dikobrazi přivedli na svět mládě, návštěvníci zoo je zatím neuvidí

  • 0
Jihlavská zoologická zahrada se chlubí vzácným přírůstkem. Před necelým měsícem tam přišlo na svět vůbec první mládě dikobraza palawanského. Rodiče si svého potomka hýčkají, ani chovatelé dosud nevědí, zda je to holka, nebo kluk. Dikobrazy palawanské zatím zoo chová v zázemí mimo oči návštěvníků.

„Mládě přišlo na svět 25. dubna a zatím neznáme jeho pohlaví. Rodiče se o něj ale velice dobře starají a pěkně prospívá,“ přibližuje mluvčí zoologické zahrady Martin Maláč.

Vzácný endemický druh chovaný v jihlavské zoo pochází z filipínského ostrova Palawan a patří mezi nejmenší druhy dikobrazů. Na rozdíl od svého příbuzného, dikobraza srstnatonosého, kterého zoo chová v expozici, je až o polovinu menší a také je jinak zbarvený. Zatímco dikobraz srstnatonosý je černo bílý, dikobraz palawanský je spíše hnědavý.

Jihlavská zoo má chovný pár od podzimu 2019. Letos narozené mládě je prvním potomkem tohoto páru. „Samec se narodil v roce 2017 v Německu. Samice pochází z plzeňské zoo a narodila se v roce 2019. Po necelých dvou letech máme od nich první mládě,“ objasňuje Maláč.

I dikobrazi palawanští, kteří váží v průměru kolem 5,5 kilogramu a tělo měří necelých 70 centimetrů, mají své pověstné ostny. Rozhodně je ale po svých protivnících nestřílejí, jak se mnohdy traduje.

„To je mýtus. Pokud se k nim přiblíží nějaký predátor, dikobraz se naježí, začne dupat, funět a otočí se k predátorovi zády. Pokud mu zvíře nedá pokoj, dikobraz do něj umí docela rychle nacouvat a pár bodlin se při tom uvolní a zůstanou zapíchnuté v čumáku nebo packách predátora,“ popisuje Maláč.

Když se mládě narodí, má bodliny velmi krátké, měkké a přitisknuté u těla. Až časem začnou tvrdnout a zpevňovat se.

Návštěvníci zoologické zahrady však tento druh zatím neuvidí. „Pokusíme se je chovat a rozmnožovat zatím v zázemí,“ dodává mluvčí Maláč.

Dikobraz palawanský je býložravý, rád pobývá v norách, pod kořeny a v dutinách skal. Je ovšem ohrožený úbytkem přirozeného prostředí - kácením pralesů a také lovem pro maso. Je to noční zvíře vyskytující se v tropickém filipínském lese.

Dalším nedávným přírůstkem v jihlavské zoologické zahradě je mládě divoké evropské kočky.

„Na první pohled se podobá kočce domácí, je zavalitější a má hrubý huňatý ocas s kulatou špičkou. V minulosti byla rozšířená na celém území Evropy, ztrátou přirozeného biotopu a lovem její populace klesla. V současné době se však divoké kočky pomalu vrací i do naší přírody,“ uvedl Maláč.